У пожаревачкој Галерији савремене уметности вечерас  (четвртак 19. август) биће отворена изложба Виолете Марковић. Реч је о тридесетак радова савремене калиграфије насталих у време пандемије, током минуле и ове године.

– Тема изложбе је човеково место у универзуму. Ове слике имају за циљ да буде и развијају свест посматрача о трајним вредностима, суштини постојања, космичкој равнотежи и човековом односу према планети на којој живимо, као и о последицама неодговорног понашања које очигледно већ увелико трпимо, каже уметница.

Изложба под називом „Експлозија душе“ је двадесета самостална изложба Виолете Марковић која се исто толико година активно бави калиграфијом. Вишу школу ликовних и примењених уметности у Београду уписала је 1993. године а писмо учила код професорке Мирјане Војновић. Како кажу критичари, Виолета ћирилично писмо и српски језик, у комбинацији са средњовековном орнаментиком оживљава и чува један од битних, али помало забољављених сегмената уметности управо путем калиграфије. Виолета Марковић живи и ствара у Пожаревцу и члан је УЛИС-а.

Изложба савремене калиграфије „Ескполозија душе“ биће отворена до 1. септембра.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content