207988141У организацији Друштва пчелара „Млава“ из Петровца, Савеза пчеларских организација Србије и Месне заједнице Каменово, а у сарадњи са Туристичком организацијом Општине Петровац, протеклог викенда, 1. И 2. априла у Каменову је одржана 26. манифестација под називом „Дани млавско-хомољских пчелара“. Током два дана, пчелари и остали заинтересовани били су у прилици да разгледају опрему за пчеларство и да пробају све врсте пчелињих производа.

Као и претходних и ове године, Каменово је током ове манифестације посетио велики број пчелара и произвођача пчеларске опреме из свих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске и Македоније. Поред излагања опреме и прибора, одржана су и предавања познатих стручњака из области пчеларства и организован обилазак пчелињака. Овом манифестацијом обележен је и почетак нове пчеларске сезоне.

Да подсетимо да је у Каменову, у част пчели подигнут споменик јединствен у Европи и Србији, а други у свету, први је постављен у Јапану. Идејни творац споменика био је пчелар Мирослав Љубомировић из Каменова, а вајар Јанко Лалић, познати архитекта из Лазница. Нажалост, тај споменик је украден 2011. па је нови подигнут годину дана касније захваљујући прилозима пчелара из Србије, Републике Српске, Словеније и Хрватске. Други споменик направљен је поново у бронзи и потпуно идентичан првом, урадио га је вајар Драгиша Милошевић из Петровца на Млави.

Share.

Comments are closed.

Skip to content