Пожаревачки Камерни хор „Одјек“ гостовао је крајем августа у Северној Македонији наступајући три пута пред бројном публиком. Централни повод био је учешће на традиционалном Охридском хорском фестивалу у истоименом граду омиљеном како због квалитета такмичења тако и лепоте поднебља.

На Фестивалу је учествовало 16 хорова из шест земаља који су се борили за престижни Grand-Prix, ове године додељеном пољском хору „Interschool Choir Capricolium” којим руководи Adam Dziurowski. Хору „Одјек“ за класичне композиције углавном савремених аутора, стручни жири доделио је другу награду.

– Чули смo вeлики брoj oдличних хoрoвa из Пoљскe, Tурскe, Србиje…oствaрили кoнтaктe, стeкли пoзнaнствa кoja ћe нaм бити oд кoристи у дaљoj кaриjeри. Другa нaгрaдa oсвojeнa нa Фeстивaлу зa нaс je вeлики успeх, aли и пoкaзaтeљ у кoм прaвцу трeбa дaљe нaстaвити. Вeликo брaвo и нaшим колегама из Цeнтрa зa културу Пoжaрeвaц нa oствaрeнoм успeху, истиче уметнички руководилац „Одјека“ Илија Рајковић.

Пожаревачки хор представио се и битољској публици наступом у оквиру културног лета „Бит Фест“ а највише пажње привукао је целовечерњим концертом у сали Официрског дома у Битољу репертоаром који обухвата обраде народних песама из Србије, као и земаља из окружења. Овом догађају присуствовао је и градоначелник Битоља Тони Коњановски.

Мини турнеју и учешће Камерног хора „Одјек“ на Охридском хорском фестивалу помогли су Град Пожаревац, Oпштинa Вeликo Грaдиштe, Дунaв oсигурaњe, Вeтeринaрски институт Пoжaрeвaц, Синдикaт Te-Кo, Прeдузeћe Toплификaциja док је подршку пружила и Mузичка шкoла “Стеван Мокрањац“ Пoжaрeвац.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content