2017-02-06T10:07:15+01:00 29. новембра, 2016. 11:57 |

Голубац: Кaнализациона мрежа за три насеља

 

Са Презентације

                Са Презентације

Од почетка ове године, Општина Голубац у сарадњи са румунским партнерима из општина Думбравица и Ђермата имплементира пројекат ,,Стратегија управљања отпадним водама у Дунавском басену’’ који се финансира из ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Румунија у вредности од  566 хиљада евра.

   Пројекат су у Голупцу представили координатор на пројекту Далибор Михајловић, заменик председника  Општине Голубац Саша Марјановић, председник румунске општине Думбравица  Виктор Малак и генерални директор фирме „Про-инг“ из Новог Сада  Горан Вукобратовић.

        Према овом пројекту Општина Голубац добија  документацију за изградњу и ширење канализационе мреже у насељима Винци,Усије и Житковица.

     -У реализацији пројекта  ЕУ учествује са 85 одсто, наша Општина издвојила је 187.030 евра. Период имплементације је 12 месеци, објашњава  координатор на пројекту за Општину Голубац Далибор Михајловић.

        Општина Голубац је са суседном Румунијом, отпочела сарадња још 2013. године на различитим пројектима, те се тако и родила идеја за решавање питања отпадних вода. План обе стране је да се изграде канализационе мреже за сва насеља.

          -Ова инвестиција је од великог значаја за развој наших села као и града Голупца. Реализацијом овог пројекта, општине Думбравица,Ђермата и Голубац створиће предуслове за развој туризма у Дунавском басену, наглашава  заменик председника Општине Саша Марјановић.

      Пројектом је предвиђена израда заједничке стратегије управљања отпадним водама у Дунавском басену у три општине у пограничној зони српско-румунске границе, као и технички пројекат и студија изводљивости за реализацију изградње канализационе мреже на подручју Општине Голубац у дужини од 30 километара и у румунским општинама Думбравица и Ђермата од око 47 километара.

       -Радујем се што сам први пут у овом лепом месту и могу рећи да сам импресиониран овим што сам видео у Голупцу. Посебно сам изненађен обновом  Голубачке тврђаве, изјавио је председник румунске Општине Думбравица Виктор Малак приликом презентације пројекта у Голупцу. Он је додао да се нада да ће општине Голубац и Думбравица, поред пројекта који је у току, сарађивати и на другим пословима.

      Техничку документацију и земљшне студије за пројекат „Стратегија управљања отпадним водама у Дунавском басену“, за Општину Голубац  ради  фирма  ,,Про-инг’’ из Новог  Сада.

                                                                                                       Љ.Настасијевић