2021-10-08T16:30:44+02:00 8. октобра, 2021. 15:09 |

Каракашевић у Стонотениском клубу Пролетер

Председник Стонотениског савеза Србије Александар Каракашевић посетио је пожаревачки Стонотениски клуб „Пролетер“ који се тренутно такмичи у Другој лиги Србије – група југ.

Говорећи о положају овог спорта у Србији, Каракашевић је истакао се ради на реконструкцији великог броја објеката, како би се обезбедили квалитетни услови за одвијање тренинга и такмичења.

-Ми заиста имамо мали буџет у односу на резултате које постижемо у последњих двадесет година, тако да очекујемо много боље услове, а са друге стране ми смо ту да се потрудимо да поправимо стање. Пласман српске стонотениске репрезентације на Олимпијске игре представља велики подвиг и ако би за некога могло да се каже да је и само учешће на Играма успех онда су то свакако стонотенисери. Данашња посета има за циљ да се анимирају људи, да покушамо да прикупимо средства и помогнемо да се ова сала у Месној заједници Радна мала реновира, казао је Каракашевић.

Члан Градског већа задужен за спорт Милан Јовић је истакао да је локална самоуправа ове године издвојила значајна средства за спорт, нешто преко 100 милиона динара.

 -Ту наравно спадају и наши стонотениски клубови за које је издвојено преко 3 милиона динара, од чега 2,5 милиона суперлигашу СТК „Пожаревац“. Град је на располагању за сваку могућу помоћ и као што смо до сада радили тако ћемо радити и у будућности, казао је Јовић.

Стонотениски клуб „Пролетер“ из Пожаревца формиран је први пут далеке 1975. године у Месној заједници Радна мала уз велику помоћ тадашњег секретара Зорана Јовића. Врло брзо су играчи из Пролетера научили тајне пинг понг лоптице и почели да праве изванредне резултате како у екипном, тако и појединачном систему такмичења. Међу најбољим играчима из тог периода који су постизали запажене резултате на републичким такмичењима су Петар Марковић, Срђан Стевић, Ненад Јовић, Миливоје Ивановић, Мића Јовић и Божидар Милосављевић. Наступали су у Другој српској лиги на просторима бивше Југасловије, али нажалост због недостатка средстава Клуб је престао са радом 1985. године.

Након 30 година, на иницијативу једног од бивших играча, Срђана Стевића  и свесрдну помоћ људи из Месне заједнице и председника Савета Перише Петровића, Клуб је поново формиран и наступа у истој сали у којој је и први пут формиран пре 45 година. Своју прву такмичарску сезону у Окружној лиги, у фузији са екипом Лазаро из Пожаревца завршава на првом месту и од 2016/2017. године такмичи се у вишем рангу – Регионалној лиги. Наредне сезоне осваја прво место и пласира се у Међурегионалну лигу где 2017/2018. године осваја треће место. Као другопласирана екипа у сезони 2018/2019. изборила је пласман у Другу лигу, где прошле године осваја осмо место у веома јакој конкуренцији. План Управе у наредној години је рад са младим селекцијама и што бољи пласман и опстанак у Другој лиги Србије. Ове године окосницу екипе чине Иван Крстић, Алекса Димитријевић, Лука Голић и појачања, Урош Јеремић и Дејан Панић.

Млади стонотенисери Пожаревца и Пролетера имали су могућност да накратко укрсте рекете са прослављеним спортистом. Овом приликом председник Стонотениског савеза Србије Александар Каракашевић уручио је велики пехар СТК „Пожаревац“ као најбољој екипи у прошлој сезони на територији Стонотениског савеза централне Србије.

Скупу су присуствовали председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић, члан Градског већа задужен за буџет и финансије Драган Радовановић, председник Стонотениског савеза централне Србије Срђан Стевић.

                                                                                                                        Д.Динић