Катарина Тодић, матуранткиња природно-математичког смера Пожаревачке гимназије. Енергична, упорна и ведрог духа увек је спремна да се на њу ослоне и да пружи подршку другима. Спектар интересовања јој је веома широк, са посебним склоностима према природним наукама, биологији и хемији, које је воде ка њеној будућој професији, медицини. Природа њених инересовања увек је била окренута ка помоћи људима и налажењу нових начина за решавање различитих врста проблема. Уз природне науке Катарина кроз свој живот веома дискретно, али веома успешно, провлачи и своју љубав према уметности, посебно према музици. Љубав према уметности произашла је из потребе да, како физички, људима помаже и духовно. Ужива у путовањима, изласцима, читању и боравку у природи. Воли да посећује концерте и представе. Природа њених интересовања одувек је била окренута ка помагању  људима и налажењу нових начина за решавање различитих врста проблема.

Током гимназијских дана, у првој години, била је полазница семинара Биомедицине у Истраживачкој станици Петница, након које се посветила добијању стипендије за школовање у иностранству. У другој години добила је стипендију за двогодишње школовање у Великој Британији. У истом тренутку стигла јој је и понуда за једногодишње школовање у Америци и боравак у америчкој породици, коју је одабрала. Завршила је основну музичку школу и свира виолину. Тренутно, у слободно време, учи да свира и друге инструменте и завршава средњу музичку школу на одсеку за соло певање. Чланица је школског хора са којим је на такмичењу средњошколских хорова у Новом Саду освојила другу награду. У школском оркестру свира виолину и има многобројне наступе,  у школи и ван ње. Завршила је и основну балетску школу где је учила класични балет, а модерним балетом бавила се 11 година. Чланица је и градског симфонијског оркестра Гвардија. Свој уметнички израз показала је и током школовања у Америци када је добила једну од главних женских улога у бродвејском мјузиклу „Шрек“, режираном у средњој школи коју је тамо похађала.

Одељењски старешина и професор математике Владан Гајић, рекао је: 

-Катарина је свестрана, одговорна и самостална ученица. Током свог школовања испољила је посебна интересовања за природне науке и музику. Ваннаставне активности у којима је узимала учешће, допринеле су да развије своје велике потенцијале. Своје школске обавезе испуњава у потпуности и са сталним осмехом на лицу, бори се са свим изазовима који се пред њу ставе. Очекујем да ће јој њена упорност и посвећеност донети још много успеха у предстојећим годинама. Било је задовољство сарађивати са Катарином.

 У слободно време Катарина воли да чита крими романе, сатирчне и афористичне књиге, научну фантастику, приче Едгар Алан Поа и прати научне часописе. Говори четири страна језика и држи часове енглеског језика деци из основних школа. Воли да црта и слика. Привлаче је екстремни спортови којима се посебно бави у приордњачким камповима у Словенији и Белорусији које похађа сваке године. Са својих путовања донела је пуно рецепата и необичних јела. Радо их  спрема својој породици и пројатељима.

Професорка биологије Александра М. Милојковић рекла је:

 – Катарину бих описала као изузетно радозналу и вредну девојку која показује висок степен одговорности приликом израде задатака и са лакоћом усваја нова знања из природних наука, нарочито из биологије. Поседује лидерске особине и често бива изабрана као представник своје групе приликом излагања истраживачких радова. Катарина је ведра, мила и драга девојка која вредно ради на остварењу свог циља, а то је упис на Медицински факултет. Било ми је задовољство да сарађујем са Катарином и желим јој пуно успеха у даљем школовању.

Катаринини родитељи, Данијела и Александар, подршка су јој за све њене активности. Истичу да воли јавне наступе, да је пажљив слушалац и да је, осим свом млађем брату, велика подршка свима којима је њена помоћ потребна. Изазови и нови задаци су јој неопходни како би на свим пољима себи подизала лествицу постигнућа и ишла напред ка следећем нивоу знања. Пожаревачку гимназију сматрају брендом Браничевског округа и мисле да ова школа  деци и младима пружа широко образовање. Сигурни су да ученици из ње излазе мотивисани и спремни за велика достигнућа.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content