У данашњем свету медицинске дијагностике, калпротектин је постао кључна анлиза за идентификацију гастроинтестиналних стања. Ова протеинска супстанца, која се налази у слузокожи црева, постала је незаменљив део лабораторијских анализа, омогућавајући прецизније откривање и праћење упалних процеса у дигестивном тракту.

Калпротектин је протеин који се активира током упале у гастроинтестиналном тракту. Његово присуство у узорцима столице може указивати на различите упалне процесе. Калпротектин се налази у цитоплазми полиморфонуклеарних гранулоцита. Везује се за калцијум и цинк и на тај начин штити ћелију од сопствених разорних ензима и има антибактеријска својства инактивирањем бактеријских ензима.

Клиничке студије су показале да је високо сензитиван маркер за диференцијацију инфламаторне и иритабилне болести црева. Овај тест се често користи као неинвазивна алтернатива традиционалним процедурама, попут колоноскопије. 

ЗНАЧАЈ ЛАБОРАТОРИЈСКОГ АНАЛИЗИРАЊА КАЛПРОТЕКТИНА ИЗ СТОЛИЦЕ

Откривање упалних процеса

Калпротектин је протеин који се повећава током упалних процеса у гастроинтестиналном тракту. Високи нивои калпротектина у столици указују на активну упалу , помажући у дијагностици различитих стања.

 Разликовање између упалних и неупалних стања

Анализа калпротектина помаже у разликовању између упалних и неупалних стања, где високе вредности калпротектина у столици вероватно указују на упалу у гастроинтестиналном тракту.

Одређивање тежине упале

Нивои калпротектина често корелирају са степеном упале и помажу у одређивању оптималног приступа лечењу.

Праћење ефикасности терапије

Редовно праћење нивоа калпротектина омогућава лекарима да процене ефикасност терапије и прилагоде је према индивидуалним потребама пацијената. Смањење нивоа калпротектина може указивати на позитиван одговор на терапију.

Мање инвазивна алтернатива

Омогућава пацијентима лакши приступ дијагностици без потребе за инвазивним испитивањима.

Симптоми који могу указивати на потребу за овом анализом: хронична дијареја, бол у стомаку, присуство крви у столици, губитак телесне масе, умор, надимање и надутост стомака

Лабораторијски значај анализе калпротектина из столице лежи у њеној способности пружања брзе. Прецизне и мање инвазивне дијагностике упалних гастроинтестиналних стања, унапређујући тако процес лечења и квалитет живота пацијената.

Узорак столице је потребно доставити у лабораторију у посудицу за фекални узорак. Посебна припрема за ову анализу није потребна.

Ову анализу као и многе друге можете урадити у Медиа лабораторији која се налази у Његошевој број 9.

За све додатне информације, контакт телефон 012/710 2409.

Share.
Leave A Reply

Skip to content