2021-11-08T09:56:45+01:00 8. новембра, 2021. 09:55 |

Књига без краја

МОНОГРАФИЈА „ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ“

Изласком из штампе, пут до читалачке публике ових дана утабала је монографија „Професори и ученици Гимназије у Пожаревцу  – primus inter pares“. Луксузно издање штамано у ограниченом тиражу представља наставак капиталног писаног дела „Хроника Пожаревачке гимназије 1862 – 2003“ аутора Радмиле и почившег Милана Миловића и међу корице филигрански прецизно и надахнуто представило око 300 ученика ове образовне институције који су својим професионалним животни путем осветлили локалну, домаћу, европску и светску сцену.

Вишегодишњи истраживачки рад  професорке Радмиле Миловић овај пут потпомогнут драгоценом сарадњом њених некадашњиг ученика, потоњих колега, Зорана Глигоријевића и Славице Дуруз, резултирао је лексикографским записом живота и дела афирмисаних појединаца који су део свог образовања стицали у Пожаревачкој гимназији током различитих временских периода.

Др Гордан Бојковић, Славица Дуруз и Зоран Глигоријевић на промоцији

У оправданом одсуству професорке Радмиле Миловић, 29. октобра у Свечаном салону пожаревачког Начелства књигу „Професори и ученици Гимназије у Пожаревцу – primus inter pares“ надахнуто су представили доктор Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац и аутори Зоран Глигоријевић и Славица Дуруз. Велики број гостију, међу којима су поједини заступљени у књизи, овом приликом је сазнао како је текао рад на прикупљању грађе и у ком смеру је текао настанак монографије која је заправо други део трилогије Пожаревачке гимназије. Приступ личностима које обрађује дело је хронолошки и зависио је од припадности Школи а први међу једнакима којима започињу сторије је Димитрије Тодоровић, директор Пожаревачке полугимназије од 1864. до 1878. године.

Проф Радмила Миловић

Велику подршку приликом рада аутори су имали у бројним институцијама, архивима Србије, Југославије и Пожаревца,  историчарима,  плејади некадашњих ученика и поједницима и потомцима успешних предака који су својевремено стицали знање у скамијама Гимназије у Пожаревцу.

Како је професорка Миловић написала, ова књига има свој почетак, садржај, поруку, јунаке и њихове приче, али – не и крај. Разлог је једноставан и оправдан: овај запис деловања и успеха појединаца чека нове актере али и будуће прегаоце који ће је дописивати и обликовати у складу са личностима, догађајима и временима која долазе.

Књигу „Професори и ученици Гимназије у Пожаревцу – primus inter pares“ која је драгоцени део историјског миљеа и сјајна основа за будући истраживачки рад,  издао је „Орион Арт“ из Београда.

Влада Винкић