2019-11-06T09:32:28+01:00 6. новембра, 2019. 09:32 |

Књига намењена одраслима, настала из љубави

У цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу последњег дана октобра када се слави Свети Лука, представљена је књига, књижевни првенац клиничког психолога Оливере Хајровић. Промоцију књиге пред многобројним посетиоцима организовала је црква, како је објаснио њен старешина, отац Дејан Лазаров, уз помоћ Центра за културу „Костолац“:

 -Много је разлога да прва промоција књиге наше Оливере Хајровић буде овде у храму Светог Максима Исповедника. Верујем да ће ова књига бити на духовну ползу свима који је читају.

О књизи „Адолесценти, спој науке и праксе“ Оливере Хајровић чији је издавач „Обележје плус“ из Београда на промоцији су, вођени Верославом Малешевић као модератором, говорили Драгослав Ћетковић, директор, проф. др Бранислав Магдић, рецезент и Магдалена Реџовић, наставник српског језика у ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу.

Књига се састоји из три велике целине. Писана је у форми питање – одговор. Своје виђење штива „Адолесценти, спој науке и праксе“, проф. др Бранислав Магдић је, као рецензент и читалац, образложио:

-Смисленост креирања књиге сугерише да је заснована на научним чињеницама и богатим стручним искуством. Омогућује увид у сложену проблематику са којом се сусрећу млади, њихове породице и школе и изузетно је вредно штиво.

 То је потврдила и Магдалена Реџовић речима да је књига „драгоцена свима који су у контакту са адолесцентима,  родитељима и наставницима“, додавши да иако стручна, писана је језиком и стилом који свако може да разуме.

Писац, клинички психолог, специјалиста социјалне медицине, Оливера Хајровић, говорећи о мотивима да се прихвати овог подухвата који је бит, али и излази из опуса њеног свакодневног рада и контакта са пацијентима, захвалила се свима онима који су је подстакли и омогућили да њено стручно искуство угледа светлост дана кроз књигу доступну свима:

 -Књига је намењена одраслима који брину о адолесцентима, али је настала због адолсцената, из осећања захвалности и љубави које имам према њима и из жеље да допринесем њиховом здравом уласку у одрасло доба. Књига  „Адолесценти, спој науке и праксе“ не би била написана да ми адолесценти годинама нису поверавали своја најинтимнија размишљања и осећања и обогатили мој живот на много начина.

У програму који је пратио промоцију књиге „Адолесценти, спој науке и праксе“ наступали су ученици ОШ „Јован Цвијић“ и Марина Стевић, музички педагог и солиста.

По жељи ауторке, Оливере Хајровић, сав хонорар од књиге биће упућен активностима младих из Костолца.

                                                                                              Д. Деурић