Доделом награда на свечаној академији у костолачком Дому културе завршен је овогодишњи избор за најплеменитије ученике Основне школе „Јован Цвијић“.

Носиоци признања за највише људске вредности, човечност и племенитост у 2024. години су ученици Илија Раденковић  VIII/1,  Лазар Стојановић  VIII/ 2, Емилија Глишић VIII/ 3, Милан Костић  VIII / 4  и Алекса Ђорђевић VIII/ 5.

Њих су као најхуманије, тајним гласањем, препознали њихови вршњаци из одељења.

Ово је био четврти пут да Основна школа „Јован Цвијић“ и „Психолошки центар“, под покровитељством Градске општине Костолац, организују избор најхуманијих „малих“ матураната. Ова друштвена акција јединствена je на Браничевском округу, па и у Србији. 

НАГРАДА ЗА ПОДВИГ ГОДИНЕ

Према одлуци Комисије за избор „Нај-геста“ награда је на свечаној академији уручена Катарини Петковић, ученици петог разреда ОШ „Јован Цвијић“. Катарина је тако проглашена за носиоца најплеменитијег подвига године.

Награду је подржало Удружење ликовних уметника „Спектар“ из Костолца. 

На академији коју су водиле ученице Миња Ђаловић и Ђурђа Радисављевић, присутнима се најпре обратио протојереј Дејан Лазаров, старешина Цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу. Он је истакао да је сваки  човек створен по лику Божјем и да је према овоме, свакоме дужност да воли ближње и да се не освреће на разлике које међу људима постоје  по питању  расе, вере, нације и језика:

– Од Бога смо назначени да волимо другог човека и природу која нас окружује, а неговањем врлине љубави остајемо у заједници са Богом и другим људима.

 Честитајући награђеним ученицима, отац Дејан Лазаров је изразио радост због избора најхуманијих, као и наду да ће ова иницијатива бити подстрек млађим ученицима за неговање добрих узајамних односа, што треба да изнедри генереације и генерације плементиних људи.

Поштовање и подршка у невољи

Препознат као најхуманији ученик одељења VIII /1, Илија Раденковић је о овој људској особини и начину на који је доживљава, написао:  

– За мене је хуманост поштовање, саосећање са другим људима, подршка у невољи, праведност и једнакост. Хуманост  се стиче кроз васпитање, образовање, лично искуство, кроз учење и посматрање,  кроз пружање подршке  другима у тешкој ситуацији. Сматрам да је хуманост веома важна јер повезује људе, пружа осећај испуњености и чини свет бољим за све нас.

Најхуманијим ученицима честитала је и Сунчица Марковић, директорка Основне школе „Јован Цвијић“, која је истакла да је право задовољство видети младе који  несебично помажу својим друговима  не очекујући ништа заузврат. Основна школа „Јован Цвијић“, рекла је она, баш овом манифестацијом већ више година истиче заједништо, хуманост и солидарност.

Оливера Хајровић, председница „Психолошког центра„ Костолац, пожелела је најхуманијим ученицима да им сви кораци у будућности буду сигурни, храбри, радосни и успешни и да за собом увек као и до сада, остављају дубоке и непролазне трагове љубави и доброте.

У име најхуманијих ученика генерације 2023/24. година, на наградама се захвалила Емилија Глишић.

Најхуманији до сада

У претходне три генерације за најхуманије младе Костолчане изабрани су Маја Лозанчић Петар Стевановић,  Катарина Тасић, Марија Дражић и Вељко Павловић у школској 2020/2021. години. Матеја Младеновић, Лука Милошевић, ЈованиаСлавић, Милица Ристић, Јана Ковачевић и Стефан Радовановић изабрани су у школској 2021/2022.години, а Теодора Јанковић, Ања Златковић, Лена Марјановић, Магдалена Максимовић и Лазар Антић у генерацији 2022/2023. година.

У програму који је пратио доделу признања за најхуманије ученике,  учествовали су Ђачки  хор и Певачко друштво наставника школе „Јован Цвијић“ под диригенстском палицом професорке Јелене Ђорђевић и уз музичку пратњу наставнице Емине Ћирковић и ученика Алексе Ђорђевића и Аљоше Марјановића. Стихове су казивали Дуња Јанковић, Марија Тасић и Вера Станић.

Д. Д. 

Share.
Leave A Reply

Skip to content