У ОРГАНИЗАЦИЈИ „КОДЕКС АРТ МС“ ИЗ ПОЖАРЕВЦА – ДЕСЕТА МЕЂУНАРОДНА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА

 

 

Naslovna copy -– Поставка у београдској Галерији „Потковица“ отворена до 31. марта

 

У оквиру пролећног салона културе, у организацији „Кодекс АРТ МС“ из Пожаревца, Десета међународна ликовна изложба насловљена „Србија – културни простор без граница“ отворена је у понедељак, 21. марта, у београдској Галерији „Потковица“, у Установи културе „Палилула“. Посетиоцима су дела сликара из седамнаест земаља доступна до последњег мартовског дана.

Учесници изложбе су уметници различитих традиција, школа, креативности и сензибилитета, и то из Белорусије, Бугарске, Босна и Херцеговине, Грчке, Индије, Израела, Литваније, Мађарске, Молдавије, Македоније, Немачке, Русије, Србије, Украјине, Француске, Хрватске и Црне Горе.

Овогодишња, X Међународна ликовна изложба „Србија – културни простор без граница“ концепцијски је орјентисана ка ствараоцима који су опредељени ка слободи, а сваки добар сликар, слика оно што јесте…

– Тема човека уметника и његове уметничке судбине своде се на тему слободе. Уметников однос према слободи је силовит и жесток, зато данас уметници са свих страна и признају Србију као културни простор без граница, чуло се на отварању поставке.

– Трагање за суштином културе нас доводи до схватања да је култура харизма једног друштва у коме сви живимо и да је култура једини препознатљиви печат живота. У времену изузетне несигурности, где је једино упориште култура, држава Србија је обезбедила културни простор без граница. Пут праведника – уметника са свих страна света представља богочовечански пут. На путу уметности, вечност се не мери временом, него време вечношћу. Уметност је једина светлост за све таме људских живота, једина утеха за све муке и једини путоказ у свету илузија, констатовано је пред делима у Галерији „Потковица“.

Афирмација колективне свести, упркос културним и језичким разликама, не умањује значај ове изложбе која својим међународним карактером приближава културе народа широм планете, које је пожаревачки „Кодекс АРТ МС“, предвођен Снежаном Милошевић, ујединио у нашој Србији.

Share.

Comments are closed.

Skip to content