Коло српских сестара Пожаревац и ове године организује традиционалну, једанаесту по реду, добротворну културно – образовну манифестацију изложбеног и такмичарског карактера, посвећену божићном посту, под називом „Стишка посна трпеза“.

Манифестација ће бити одржана у недељу, 2. децембра, са почетком у 17.00 часова, у ресторану „Хиподром“ у Пожаревцу.

Том приликом биће речи о значају поста у српској православној вери и култури, уз презентацију посне хране по принципу шведског стола. Такође ће уследити избор и уручење награда за најлепше аранжирану посну трпезу, најоригиналније традиционално посно јело, најукуснији пребранац, најукуснију слатку питу, најукуснију слану посну питу, најукуснији посни колач и најукуснију слатку питу.  Стишка посна трпеза биће завршена музичким програмом.

Према сатници, од 14 до 16 часова планиран је долазак такмичара и доношење припремљених јела у изложбени простор и аранжирање столова. Потом ће од 16 до 17 часова жири оцењивати изложбена јела. Од 17 до 18 часова следи разгледање изложбених столова и јела. Од 18 часова почеће забавно вече за учеснике и донаторе, уз проглашење најуспешнијих екипа и појединаца, потом, додела награда и признања и дегустација изложбених јела.

Цена улазнице за госте износи 1.000 динара и представља прилог за хуманитарне активности Кола српских сестара, односно, помоћ старим лицима и сиромашној деци.

Подсећамо да је Коло српских сестара у Пожаревцу једино аутохтоно женско удружење које у нашем граду постоји у обновљеном саставу 26 година. Основано је 1905. године, а већ 11 година организује ову такмичарску, хуманитарну и културну манифестацију, у којој учествују удружења, појединци, професионалци са подручја овог дела Србије. Изложено умеће у справљању посних јела са подручја Стига представља импресивну слику, а приходи са ове манифестације опредељени су за хуманитарне активности.

Share.

Comments are closed.

Skip to content