У оквиру обележавања 120 година од оснивања Кола српских сестара и 150 година од рођења сликарке, хуманитарке и једне од оснивача Кола Надежде Петровић, синоћ је у Малој сали Центра за културу Пожаревац приређен уметнички програм „Вече са Колом“. Гостима, представницима браничевске Епархије и чланицама овом приликом се обратила председница Кола српских сестара Пожаревац др Јасмина Живковић подсећајући на значај овог удружења, након чега је изведена монодрама „Надежда Петровић“.

Биљана Ђуровић у улози сликарке, патриоте, доброчинитеља и ратне болничарке Надежде Петровић

Потресну причу о сегментима живота познате српске сликарке, великог патриоте, доброчинитеља, ратне болничарке и надасве храбре жене кроз Надеждин лик са сцене је сјајно пренела глумица Биљана Ђуровић. Драмска уметница гледаоцима је дочарала последњи дан у Ваљевској болници од пегавог тифуса обелеле Надежде Петровић која се гласно присећа детаља свог и живота људи из окружења, описује бесмисленост страдања, ратова и убијања те гаји наду да устане из болесничког кревета и као добровољна болничарка настави да помаже оболелима и рањенима.

Монодраму која гледаоца води у окружење Првог светског рата и голготе српског народа,  на основу оригиналних писама Надежде Петровић, романа Олгице Цице „Боје и барут“, изабраних стихова Растка Петровића и Љубомира Симовића за сцену је адаптирала Биљана Ђуровић док је редитељ Божидар Ђуровић.

Домаћин и организатор били су Коло српских сестара Пожаревац и Центар за културу Пожаревац.

Share.

Comments are closed.

Skip to content