2019-09-08T22:55:22+02:00 6. септембра, 2019. 15:32 |

Комшије се помажу, амбалажу одлажу

Уз подршку градских управа Пожаревца и Ваљева, компаније Coca – Cola HBC Србија као иницијатора пројекта и компаније Секопак, лансиран је пројекат „Комшије се помажу, амбалажу одлажу!“. Као окосница пројекта основано је 8 социјалних предузећа која ће сакупљати амбалажни отпад из домаћинстава. Предвиђено је сакупљање ПЕТ амбалаже и лименки на најнепосреднији начин „ од врата до врата“ које ће се спроводити у наредне три године.

Реализација пројекта најпре почиње у Пожаревцу где су Меморандум о сарадњи потписали Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и Светослав Атанасов, генерални директор Coca – Cola HBC Србија. Пројектом, у који ће се укључити и град Ваљево, планирано је унапређење области рециклаже амбалаже и подстицање запошљавања социјално угрожених категорија становништва. Coca – Cola HBC Србија у потпуности финансира програм уз стручну, менторску и логистичку помоћ Секопака и у сарадњи са локалним јавним комуналним предузећима и Националном службом за запошљавање.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истиче да је ово још један важан корак ка заштити животне средине, јер ће се осим организованог изношења комуналног отпада из приградских насеља, овим пројектом запослити и одређени број грађана. Сву прикупљену амбалажу, октупљиваће компанија Секопак по тржишним ценама.

-Заједничким подухватом са нашим уваженим партнерима планирамо да стекнемо драгоцено искуство које ћемо применити и након стављања у функцију рециклажног центра који је у изградњи и чија је вредност 200 милиона динара. Ово је за нас и нека врста пилот пројекта, пошто очекујемо да од наредне године почнемо и са организованим одношењем комуналног отпада на нивоу локалне самоуправе и из сеоских месних заједница. Позивам све грађане да сарађују са нама и да сви заједно осетимо корист овог пројекта. Разврставајући комунални отпад у својим домаћинствима, сви заједно ћемо учинити да наш град Пожаревац и Србија буду још лепши и чистији, рекао је Спасовић.

Генерални директор Coca – Cola HBC Србија Светослав Атанасов је нагласио да је овај пројекат значајан јер нема само еколошки аспект него и врло значајан социјални угао.

-Као лидер у производњи безалкохолних напитака, у потпуности смо свесни свог утицаја на окружење, посебно у области одлагања амбалаже. Грађани Пожаревца и Ваљева имаће могућности да правилно одлажу амбалажни отпад и очисте своју околину, али и да помогну комшијама који су из социјално осетљивих група да зараде за свој опстанак и достојанствен живот себе и своје породице. Позивамо грађане да селекцијом своје амбалаже допринесу већој стопи рециклаже, а тако подрже и своје суграђане  предузетнике, истакао је Атанасов.

Генерална директорка Секопак-а Виолета Белановић Кокир изразила је задовољство што су Пожаревац и Ваљево препознали колико је примарна селекција и одвајање амбалажног отпада на месту настанка важна, да би се подигао степен рециклаже у Србији и успоставила друштвена, еколошка и социјална одговорност.

                                                                                  Д.Динић