Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ завршило је почетком децембра 2017. програм рационализације запослених који се по налогу Владе Републике Србије спроводи у јавном сектору. Из овог предузећа које је пословало са 208 запослених, 33 је отишло или у пензију или са отпремнином. Неке службе су реорганизоване и са смањеним бројем радника ће морати да наставе исти обим посла.   

             -Ниво у квалитету је тешко одржати, поготову када је у питању јавна хигијена, каже директор предузећа Слободан Јовић. Површине за одржавање остају исте, а ми свакако имамо проблем са здравственим стањем наших радника и њиховом старосном структуром, поготову у зимском периоду када су боловања учесталија. Мораћемо кроз рационалнију организацију и искоришћавање постојећих техничких и људских капацитета да одржавамо исте површине као до сада. Посебан проблем зими је пражњење контејнера у који се убацује и ужарени пепео што је ризично по здравље људи, а представља проблем и због тога што се оштећују контејнери које смо у овој години обновили и за које смо дали знатна средства.

С.Јовић

             Из Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца 2017. године за потребе Комуналног предузећа и њихових корисника издвојено је нешто више од 20 милиона динара и купљени су нови контејнери и распоређени у оба града – Пожаревцу и Костолцу. Стотинак је малих контејнера запремине једног кубног метра и 30 великих који су постављени у стамбеним блоковима. Нови контејнери омогућили су квалитетнију услугу за кориснике, кажу у овом предузећу.

             Прошле године Град је такође обезбедио средства за куповину новог возила специјалне намене – аутосмећара носивости 15 тона. Возило је од летос у функцији и добро је појачање постојећем техничком сектору. Највећи проблем је и даље недостатак радника у јавној хигијени јер су они, ипак неземенљиви без обзира што се за чишћење улица користе и три нова возила  „чистачице“. У нову, 2018. годину ЈКП „Комуналне службе“  и Град Пожаревац улазе са планом да се купе још два возила за јавну хигијену и то за прање улица.

-2018. године, каже директор, из Градског фонда за заштиту животне средине ангажоваће се 84 милиона динара за куповину два возила за прање улица и прање контејнера  – цистерне као и новог возила смећара – подизача. Никад до сада у једној години није било опредељено толико пара за Комунално предузеће и одржавање хигијене и то доказује колика је брига Градске управе за ову област. Нама ће то повећати сигурност и омогућити квалитетније и обимније обављање посла.

            Иначе, ЈКП „Комуналне службе“ највећи део прихода остварује на тржишту. Годишње се оствари између 350 и 400 милиона динара, а тек око 20 одсто обезбеђује оснивач, Град Пожаревац који и одређује програм и обим рада. Осим о јавној хигијени, ово предузеће одржава зелене површине, брине о пијацама и гробљанским просторима, има рециклажни центар и азил за псе и мачке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content