2020-02-23T09:17:25+01:00 23. фебруара, 2020. 09:17 |

„Комуналне службе“ Пожаревац: Реновирање зелене пијаце

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац основано је у облику у каквом данас делује 1999. године. Комуналне службе су сложен  систем у оквиру кога функционише неколико различитих делатности неопходних за нормално одвијање живота грађана, како Пожаревца, тако и Костолца. Делатности које су поверене овом јавном предузећу, чији је оснивач Скупштине Града Пожаревца, су изношење и депоновање смећа, одржавање хигијене на јавним површинама, одржавање јавних зелених површина, пијачне и гробљанске услуге, прихватилиште за псе и мачке и рециклажни центар. Обављање свих ових делатности ЈКП „Комуналне службе“ функционише и у Костолцу, кроз посебну радну јединицу.

ЈКП „Комуналне службе“ управља и брине о свим пијацама у Пожаревцу и Костолцу. Прошле године у опремање костолачке пијаце и изградњу кровног покривача уложено је 2,8 милиона динара. Овог пролећа сређиваће се, по површини највећа зелена пијаца у Пожаревцу, смештена између раскрснице улица Шумадијске и Лоле Рибара. Ову информацију потврдио нам је директор предузећа, Слободан Јовић:

Слободан Јовић

-У склопу редовних активности наша делатност су и пијачне услуге. Пијачне услуге сигурно више нису као некад, доласком великих маркета полако губе на значају. Пијаце за сада издржавају конкуренцију и опстају јер је ту ипак најсвежија роба. Да би биле приступачне купцима и да би квалитет услуга био какав треба, гледамо да их уредимо и учинимо функционалнијим и приступачнијим. Што се тиче пијаце у Шумадијској улици, припремамо се да је боље уредимо и реновирамо, пре свега део простора где се продаје зелена роба. У том делу асфалтираћемо подлогу потпуно, јер је садашња девастирана зубом времена.

Директор Комуналног предузећа сматра да би у договору са локалном самоуправом као оснивачем требало предузети кораке ка изградњи затворене пијаце, јер би град величине Пожаревца требало да је има.

Посебна пажњу овом предузећу поклања се гробљанским услугама, наводи директор Слободан Јовић:

-То је прилично осетљив део нашег посла и ми се трудимо да квалитет услуга буде добар и да однос према корисницима буде више него коректан. Старамо се о два гробља у Пожаревцу, Старом и Новом, као и о костолачком. Осим стандардних услуга око укопа преминулих, одржавамо комплетну хигијену и зеленило. ЈКП поред довољног броја капела има и пет електричних возила за сахране и њима су опремљена сва гробља.

Осим тога обезбеђена су и електрична возила за превоз старијих и теже покретних људи који по хришћанским обичајима, углавном у време задушница, посећују гробове својих ближњих.

ЈКП „Комуналне службе“ има и продавницу погребне опреме са приступачним ценама. Гробља су ограђена и осветљена и у близини сваког, у оквиру просторних могућности, уређена су и паркинг места.

                                                                                                                      Д. Деурић