Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ највећи део прихода остварује на тржишту. Годишњи приход се креће од 350 до 400 милиона динара, а тек око 20 одсто обезбеђује оснивач, Град Пожаревац који и одређује програм и обим рада. Осим о јавној хигијени у летњем и зимском периоду, Комунално предузеће одржава зелене површине, брине о пијацама и гробљанским услугама, има рециклажни центар и азил за псе и мачке.

-Ове године, каже директор Слободан Јовић, из Градског фонда за заштиту животне средине опредељено је 84 милиона динара за куповину механизације. Никад до сада у једној години није било толико пара за Комунално предузеће и одржавање хигијене и то показује бригу градске управе у овој области. Нама ће то повећати сигурност и омогућити квалитетније и обимније обављање посла.

Јавна набавка за нову механизацију за коју је Град Пожаревац из буџета издвојио 84 милиона динара је завршена. У Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ крајем августа или почетком септембра очекују да сва возила  стигну и почну да се користе. Реч је о специјалним смећарима за пражњење контејнера и возилу са цистерном за прање контејнера као и малим возилима за чишћење улица каква се већ користе на улицама Пожаревца.

 

Смеће се редовно износи      

            У настојању да Пожаревац буде чист, смеће се редовно празни из контејнера и канти по распореду утврђеном за све улице. Обавеза више за комуналце је у центру Пожаревца где се ради у три смене, односно, три пута се контејнери дневно празне, јер би иначе тај део био затрпан смећем:

           -Због доста радова у граду на водоводу, канализацији, топлификацији и реконструкцији низа улица, до дела наших корисника не могу да дођу возила за изношење смећа. У договору са њима и по утврђеном распореду, смеће остављају на локацију где возила могу да их покупе, па тако решавамо и тај проблем, каже Јовић.

 

                                              ОДРЖАВАЊЕ ЗЕЛЕНИЛА

Добра механизација је предуслов да се посао обавља квалитетно, али не и довољан. Наиме, овом јавном предузећу недостају радници у свим сегментима за које су задужени: јавној хигијени, одржавању зелених површина, градских пијаца и гробља и тај недостатак се тешко надомешћује, поготово што је реч о тешким физичким пословима, а здравствена и старосна структура запослених, како то каже директор Слободан Јовић, је лоша:

           -Тренутно, највише нам људи недостаје код одржавања зеленила. Због обилних падавина вегетација је бујна и тешко се са њом због малог броја запослених излази на крај. Град одржавамо и уредан је као и Чачалица и друге јавне површине и парк, па сада морамо више пажње да посветимо одржавању гробља где смо мало у застоју. Помоћ треба да нам стигне од 1. августа када почиње реализација програма који остварујемо са Националном службом за запошљавање за јавне радове. У посао треба да се укључи још двадесет радника који ће бити расподељени, тако да ћемо наредни период када се пуно и додатно ангажујемо да уређењу града због низа туристичких манифестација, уз добру организацију, обавити како ваља.

У летњем периоду, почев од априла до октобра, перу се и улице сваке ноћи у ширем центру града, каже Јовић.

      Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content