2019-06-29T08:00:54+02:00 29. јуна, 2019. 08:00 |

„КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“: Припреме за вашар

У Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ уз свакодневни посао за који су ангажовани, припремају се и за организацију иванданског вашара у Пожаревцу, једног од три највећа у Србији.

Вашар се, као и шест деценија до сада, одржава на простору код хале спортова, на месту које тако и зове, Вашариште. Тих пар дана „окупиране“ су и суседне улице, Партизанска, Лоле Рибара, Илије Гојковића, Стишка. У ствари, цео град  на овај или онај начин учествује у манифестацији и треба се припремити за све оне који стижу у Пожаревац, да продају, купују или једноставно да се забаве у незаобилазном луна – парку или под шаторима.

 -Град је нама поверио организацију вашара, каже директор ЈКП „Комуналне службе“, Слободан Јовић и ми смо почели са припремама простора за одржавање овог догађаја који у Пожаревцу 7. јула окупи више хиљада људи са стране. Имамо искуства, тако да неће бити проблема ни са закупом простора, ни са обезбеђењем потребне инфраструктуре.

Међутим, због радова на комуналној инфраструктури део града око Вашаришта је сада раскопан. Партизанска улица, према најави, требало би да буде завршена до 3. јула како би се ослободио прилаз и организовао вашар. Улица Лоле Рибара је такође затворена и очекује се да Градско веће донесе одлуку да ли ће се ове године ту дозволити  излагање, што је потврдио и директор ЈКП „Комуналне службе“, Слободан Јовић:

  -Пред нама је традиционални ивандански вашар и предали смо захтев Граду да се утврди тачна локација и простор за одржавање, јер је део улица према вашаришту због радова затворен. Још не знамо са сигурношћу које површине ће бити на располагању за организацију вашара. Очекујемо да се радови заврше у Партизанској до 3. Јула, а Градско веће треба да одлучи да ли ће отворити Улицу Лоле Рибара за вашар.       

 Цене закупа  за привремене тезге за трговину и угоститељске објекте као и забавне садржаје на нивоу су прошлогодишњих, односно неће бити поскупљења.

Сређена фасада пијаце „Круг“

 Фасада као и улази у најстарију пожаревачку пијацу „Круг“ су ових дана је сређена и окречена. Средства за уређење је инвестирало јавно предузеће „Комуналне службе“ које управља овом и још три пијаце. Прошле године уређена је и наткривена градска пијаца у Костолцу, такође из сопствених средстава.

Иначе, од почетка марта пијаца „Круг“ је отворена од 6 часова ујутру до 18 увече.

 

 УРЕЂЕЊЕ ЗЕЛЕНИХ И ЦВЕТНИХ ПОВРШИНА

            У редован сезонски посао ЈКП „Комуналне службе“ спада и брига о зеленим јавним површинама у Пожаревцу и Костолцу. Осим градских паркова и Чачалице ту је и одржавање прилазних путева Пожаревцу. Овог пролећа било је доста падавина па је и растиње бујало и посао постао обимнији, а број запослених на одржавању ограничен. Ипак, у овом предузећу настоје да све површине уредно изгледају:

-Имамо пуно проблема са одржавањем вегетације у овом периоду, не само у граду него и на гробљима. Уредили смо Старо гробље у Пожаревцу, површине су покошене и уређени су нови засади цвећа. На Новом гробљу је сређена ограда према путу, у дужини од 75 метара. Тренутно се овде ради потпорни зид да би се обезбедио терен јер је ово гробље на косини, каже Јовић.

ЈКП „Комуналне службе“ је задужено и за кошење површина око прилазних путева Пожаревцу. Ради се по распореду и поштују приоритети, а највише посла има из правца Београда, према Великом Градишту и Петровцу.

                                                                                                Д. Д.