Јавно комунално преузеће „Комуналне службе“ Пожаревац 2021. годину, према речима директора Марка Марјановића,  завршава успешно на пословно финансијском нивоу.

Марко Марјановић

Ово јавно предузеће, чији је оснивач Град Пожаревац, обавља неколико делатности. Грађанима је највидљивија делатност одржавања јавне хигијене, која укључује сакупљање, изношење и депоновање смећа и одржавање зеленила. Осим тога,  „Комуналне службе“ управљају градским пијацама и гробљима, Рециклажним центром и брину о Прихватилишту за псе и мачке. Све ове послове предузеће обавља у два града, Пожаревцу и Костолцу.

Оцењујући годину на истеку и сумирајући тај период, директор ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац Марко Марјановић каже:

-План пословања за 2021. годину је реализован. Ми ћемо, према својим обавезама и следеће године наставити  да улажемо сопствена средства у комуналну опрему и све  оно што је битно за наше пословање.  Све обавезе из редовног пословања према добављачима и запосленима ове године биће измирене. Код нас се зараде  са припадајућим доприносима  редовно исплаћују. То је у овом јавном предузећу  већ годинама стандард. До сада таквих проблема није било, ни ове године их нема, а не очекујемо их ни убудуће. 

ИНВЕСТИЦИЈА У ПОДЗЕМНЕ КОНТЕЈНЕРЕ

Подземни контејнери

Као најкориснију и највећу инвестицију ЈКП „Комуналне службе“ у овој години, Марјановић наводи набавку подземних контејнера:

-Највећа инвестиција коју смо ове године имали из сопствених средстава, у износу од  70 милиона динара, је набавка подземних контејнера. Двадесет и два подземна контејнера су стигла и одређене су локације где ће бити постављени. Стари запремине пет кубика, уклањају се са места на којима нарушавају изглед града. Подземни контејнери су добри, јер приликом пражњења нема буке, нема разношења смећа и садржаја из контејнера и нема могућности уласка животиња, па и људи. Купљено је специјализовано возило за пражњење тих контејнера, затим два усисивача, једна велика чистилица. Набавили смо и ровокопач који нам је потребан за рашчишћавање дивљих депонија. Инвестирамо у нову опрему и механизацију у циљу побољшања комуналних услуга и заштите животне средине. 

Град Пожаревац, као оснивач ЈКП „Комуналне службе“, такође је улагао значајна средства за опремање овог предузећа. Пре свега, реч је камионима који ће служити за депоновање отпада на регионалну депонију у Лапову.  Набавка је вредна 96 милиона динара. Поступак је завршен и камиони би требало да стигну у Пожаревац  до априла наредне године. Осим тога, Град се укључио и у набавку нових контејнера. Новим контејнерима се замењују стари који су приликом употребе поломљени или оштећени.

-Преко буџета, односно Буџетског фонда за заштиту животне средине комунално предузеће је добило  финансијска средства за куповину нових контејнера. Посао је реализован  у јуну и стигло је 200 контејнера. Један део контејнера, као и пластичне канте, добијен је преко Министарства за заштиту животне средине, каже Марко Марјановић. 

Санирање дивљих депонија

Директор  ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац Марко Марјановић, као тренутно најургентнији проблем, апострофира дивље депоније. Најављује да ће предузеће наредних дана расположивом механизацијом и људством активно кренути у рашчишћавање нелегалних сметлишта у околини града и на подручјима свих месних заједница. Најављује и почетак радова на трансфер станици за април 2022. године као и додатни ангажман и запошљавање нових радника у рециклажном центру.

ОПАСНОСТ ОД ЖАРА И ПОЖАРИ НА ДЕПОНИЈИ

У зимском периоду радници Комуналних служби нарочито упозоравају на избацивање несагореног пепела у контејнере. Због жара могу да се запале и оштете контејнери и канте па и камиони којима се отпад одвози на депопнију: 

– Апелујем на грађане који имају грејање на чврсто гориво да не бацају врућ пепео у контејнере. Ако то већ раде, пепео би требало да буде потпуно сагорео и хладан, јер када има жара настају проблеми. Осим што жар може да запали контејнере, опасан је по возила и, што је најважније, по раднике ЈКП „Комуналне службе“ који их празне и утоварују. Пре неколико дана запаљен је један од контејнера у Костолцу и два контејнера у Пожаревцу. Срећом по људе није било последица, јер су брзом интервенцијом пожари угашени. Жар у пепелу може да запали и депонију. 

На пожаревачкој депонији Јеремијино поље овог лета десило се неколико пожара који су загашени, али су узнемирили јавност. О овим догађајима, као и о настојањима да се проблем реши, директор Комуналног предузећа Марко Марјановић каже:

-Пожари су загашени и санирани у сарадњи са ватрогасцима, радницима  других јавних и приватнихпредузећа, уз употребу потребне механизацијеи уз ангажовање Градске управе. Наши даљи кораци ка санирању настављају се обновом инфраструктуре на самој депонији. Пре свега, постављаћемо биотрнове који су веома важни за функционисање депоније и служе за екстракцију депонованих гасова – вертикалне цеви. Укупно има 39 биотрнова.  Када је избио први пожар почетком јуна, гасећи га, све „трнове“ смо затрпали земљом и тада коришћена тешка механизација их је поломила. Имамо GPS локације старих трнова и тамо где су они били, биће постављени нови. Филтрирање депоније на овај начин требало би да је заштити од пожара.

О плану пословања ЈКП „Комуналне службе“ за 2022. годину директор Марјановић кратко каже да је он јасан и да ће предузеће и даље радити оно за шта је и основано  – бринуће о хигијени, азилу за псе и мачке, пијацама, гробљима, рециклажном центру и зеленилу. 

Комуналне службе зимски период  очекују са возилом за чишћење снега и довољним количинама соли за јавне површине.

                                                                                                           Д. Деурић

                                           

Share.

Comments are closed.

Skip to content