barili zoombaУ оквиру своје десетодневне посете Србији, у Пожаревцу је са групом блиских пријатеља боравила Ецуко Цунозаки, супруга Тошиа Цунозакија, некадашњег амбасадора Јапана у Републици Србији. Поред посете Виминацијуму, Галерији Барили”, Народном музеју, Ромском едукативном центру, као и Модној кући Луна и Винарији Живковић, угледне госте из Јапана посебно је обрадовао сусрет са Хором Барили и Градским ансамблом народних игара и песама.

Пожаревљани још памте спектакуларни концерт, који су 2013. године, у Великој сали Центра за културу у Пожаревцу, одржали госпођа Ецуко на виолини, Плесна групаСиланган из Токија, Хор Барили и Ансамбл ГАНИП. Том приликом су гости из Јапана, иначе студенти токијског универзитета, у српским народним ношњама играли српске народне игре, што је изазвало буру емоција и салве аплауза.

Индентична атмосфера се поновила и у Свечаној сали Скупштине града Пожаревца, 5. априла увече. Ецуко Цунозаки је у сарадњи са пијанисткињом Риком Фукуда и гитаристом Славољубом Тасићем извела популарне српске и јапанске мелодије, Хор Барили“ са диригенткињом Каталин Тасић је извео циклус јапанских песама Годишња доба у завичају и још неколико бисера јапанске музике, док се ГАНИП представио играма из Биначке Мораве и Пиротског краја. Прворазредно изненађење уметничке вечери приредили су гости из Јапана, када су у српским народним ношњама извели сплет игара из Шумадије. Овај незаборавни концерт српско – јапанског пријатељства завршен је заједничким извођењем песме Тамо далеко, у аранжману јапанског композитора Такаши Накамуре.

По завршетку успешног концерта, проф. Каталин Тасић је изјавила: „ И овим заједничким концертом показани су, у пуном сјају значај и дубина културне сарадње и потреба духовног и цивилизацијског прожимања, у овом случају два, само географски удаљена народа, који су повезани нераскидивим нитима узајамног поштовања, које ће Хор Барили наставити да плете кроз своју мултикултуралну уметничку делатност.

FOTO ZORAN MILOVANOVIĆ FOTO STUDIO “ZOOM” POZAREVAC

Share.

Comments are closed.

Skip to content