2019-10-15T11:29:34+02:00 15. октобра, 2019. 10:55 |

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ГО СНС: Све већа улагања у предшколце

Последња редовна конференција за медије Градског одбора СНС у Пожаревцу била је посвећена инвестицијама у предшколском васпитању, о чему су говорили члан ГО и актуелни заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић и директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Тања Лончар.

Павловић је подсетио да је у протекле три године, укључујући и 2019, из локалног буџета у предшколско образовање уложена једна милијарда 73 милиона и 659 хиљада динара.

-У 2016. години Предшколска установа финансирана је са 334 милиона динара, а ове са 435 милиона. У прошлој и овој години, санирани су и адаптирани мокри чворови, уређена дворишта и објекти установе (18 милиона 770 хиљада динара), постављена столарија и уграђени ламината у просторијама у којима бораве деца (2 милиона 570 хиљада динара). У овој години у ПУ „Љубица Вребалов“ реализују се инвестиције у вредности 52 милиона динара које се односе на санацију кровова и санитарних чворова и на увођење и санацију централног грејања. Поменуо бих и улагања у опремање намештајем два објекта установе (3 милиона 400 хиљада динара), истакао је Павловић и додао да Град улази у процес јавног приватног партнерства финансирањем боравка деце у приватним вртићима. Приватници ће прво морати да прођу одређене контроле код надлежних министарстава и да достигну стандарде државних вртића. На овај начин смањиће се број они који чекају на смештај деце у вртићима, а у буџету ће се остваривати одређене уштеде.

Пријем грађана

Саша Павловић је овом приликом најавио да ће СНС у Пожаревцу у наредном периоду у својим просторијама организовати сусрете са грађанима сваког уторка, среде и четвртка у времену од 18 до 20 часова. Сви грађани који желе да закажу разговоре, могу то учинити у просторијама Градског одбора СНС-а у Пожаревцу, сваког радног дана од 9 до 16 часова и суботом од 9 до 14 часова.  

Директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар подсетила је да су, захваљујући подршци локалне самоуправе, пре три године изведени радови на замени и ремонту електричних инсталација у објектима „Бамби“ и „Пчелица“ и изградњи тротоара у „Невену“, набављени су нови креветићи, уграђен је систем видео надзора и купљене  машина односно опрема за кухињу. У 2017, поред осталог, извршена је санација и адаптација мокрих чворова у објектима „Лептирић“, „Бамби“, „Бубамара“ и „Невен“, окончани су радови на реконструкцији ормара ниског напона и ПП расвете, изведена громобранска инсталација у објектима „Лептирић“, „Невен“ и „Бубамара“ у Пожаревцу и „Мајски цвет“ у Kостолцу. У „Лептирићу“ је извршена замена грејних тела, као и замена вентилације у кухињи. У  Бубамари и Полетарцу уграђена је нова столарија.

-Из градског буџета ове године за инвестиције у ПУ „Љубица Вребалов“ је издвојено око 300 милиона динара. У вртићу „Бубамара“ у јуну инсталиране су топлотне пумпе које раде по систему вода – ваздух. Реч је о пројекту локалне самоуправе, који прати иновације у области обновљивих извора енергије. Ови радови финансирани су са  11 милиона 245 хиљада динара. На овај начин из употребе је елиминисано грејање на течно гориво, које није било економски исплативо. Истакла бих и  радове на санацији и адаптацији мокрих чворова укупне површине 1.300 квадратних метара у објектима „Пчелица“ и „Полетарац“ у вредности 9 милиона 386 хиљада динара. Већина ових радова је окончана крајем септембра, мањи део приводи се крају у складу са роковима предвиђеним уговором. У току је јавна набавка за куповину намештаја и дидактичког материјала (2,5 милиона динара) за вртић „Пчелица“ рекла је Лончар додајући да се тренутно ради на постављању кровних конструкција у „Мајском цвету“ у Kостолцу и на објектима „Бамби“ и „Лептирић“ у Пожаревцу. Реч је о инвестицији вредној око 21 милион динара којом ће се решити вишегодишњи проблем прокишњавања ових објеката.