Поводом актуелне епидемијске ситуације у општини и реализације неколико одобрених пројеката, председник Општине Душко Нединић одржао је конференцију за новинаре. Подсећајући на повећање броја позитивних у Србији на ковид 19, Нединић је истакао и да су кретања у петровачкој општини неповољна.-Здравствени радници нас упозоравају да се болнички капацитети поново пуне и да је повећан ризик од инфицирања ковидом. Већи је број пацијената са тежом клиничком сликом, а приметно је и повећање броја инфицираних  младих људи са тежом клиничком сликом. Вирус је и даље најопаснији за старије особе, поготово за оне са хроничим болестима… Иако вакцинација улива оптимизам, ризик постоји и код вакцинисаних особа. Зато, овим путем апелујем на све да се одговорно понашају, да носе маске и држе дистанцу. Такође, не треба заборавити да је наша општина још увек у ванредној ситуацији и да је инспекцијски надзор над поштовањем мера, појачан, истакао је Нединић. 

Лепа вест је Петровчанима недавно стигла из Министарства привреде. Добијена је  финансијска подршка за Пројекат изградње пешачке стазе Мало Лаоле – Бања Ждрело – Горњачка клисура у укупној дужини од 5 км. Министарство обезбеђује близу 50 милиона динара, док је учешће Општине око 10 милиона. Комплетну пројектну документацију урадила је Туристичка организација Општине. Пројекат ће се реализовати у три фазе:

-Прва фаза која се реализује ове године је на потезу од уласка у КО Ждрело до скретања за центар села Ждрело у дужини 2,62км и ширини од 2м. Дуж планиране трасе предвиђено је  постављање јавне лед расвете, два дрвена моста, интерактивног тотема са информацијама о свим туристичким потенцијалима у општини и околини, као и урбаног мобилијара – клупа, корпи, информативних паноа и путоказа туристичке сигнализације, истакао је Нединић.

Још два пројекта завређују пажњу јавности тим пре што су везани за здравство. Оба су прошла на јавном конкурсу Министарства правде за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења. Један се односи на опремање Офталмолошке амбуланте апаратима којима се омогућава бржа и безбеднија дијагностика, вредност пројекта је 3.957.856,00 динара. Други пројекат тиче се набавке новог санитетског возила, вредност је 4.332.000,00 динара.

Нединић је још напоменуо да је у току реконструкција пешачког моста у парку, да је Општина задовољна квалитетом изведених радова и да је извршење реконструкције око 75 одсто. У току је бетонирање коловозне плоче, следи њена хидроизолација и постављање асфалтног застора на мосту. По завршетку грубих грађевинских радова предстоји монтажа ограде и осветљење моста. Сви радови, уколико временски услови дозволе, требало би да се заврше до краја месеца. 

На Конференцији је апострофиран и проблем који Петровчани већ дуже време имају са псима луталицама. Нединић је апеловао на власнике паса да се понашају одговорно и хумано и да не угрожавају безбедност грађана, а пре свега деце.  Оно што за сада локална самоуправа може да предузме је повећана инспекцијска контрола и кажњавање неоговорних власника.

Share.

Comments are closed.

Skip to content