Коњичко друштво „Кнез Михаило” обележило је протекле суботе 131 годину постојања и крсну славу – Ђурђевдан, заштитника витештва и коњарства. Иначе, ову славу Дунавско коло јахача почело је да обележава давне 1892. године и то је чинило све до почетка Другог светског рата 1941. године. Након 62 године прекида, Коњичко друштво „Кнез Михаило“ је 2003. године обновило традицију прославе свог заштитника.

-По традицији, Коњичко друштво 6. маја обележава своју крсну славу. Наше коњичко друштво постоји 131 годину и као такви смо изузетно оријентисани ка очувању наше традиције. Само наше постојање везује се за Ђурђевдан, дан када су у Пожаревцу одржане прве трке, такозване Ђурђевске утакмице. Управо тако смо се и ми данас окупили, да као чланови једне велике породице са нашим драгим пријатељима, прославимо нашег заштитника и молитвеника пред Богом – Светог Ђорђа, казао је директор КД „Кнез Михаило“ Александар Миленковић.

У присуству вишебојаца, пријатеља Коњичког друштва, председника Скупштине Града Пожаревца Предрага Мијатовића резање славског колача у изложбеној сали обавио је јереј Николај Тилица. Домаћин овогодишње славе је Мирко Караџић, вишебојац, тренер галопских грла и вишеструки првак Србије у даљинском јахању. Он је свету колачарску дужност за наредну годину предао Душану Јанковићу, актуелном витезу Љубичевског вишебоја и такмичару у даљинском јахању.

Мирко Караџић предаје колач Душану Јанковићу

Колачар Мирко Караџић захвалио се на указаном поверењу истакавши да је веома битно што се вишебојцима све више придружују млади нараштаји и на тај начин чувају традицију витештва и коњичког спорта, по којем је Пожаревац препознатљив како у Србији, тако и шире у региону.

                                                                                    Д.Динић

                                                                   

Share.

Comments are closed.

Skip to content