Народна библиотека „Стеван Раичковић” Кучево, уз подршку Општине, Министарства културе и Српске књижевне задруге, установила је награду „Стеван Раичковић” за најбољу оригиналну књигу поезије објављену у протеклој години, изворно на српском језику. 

         На конференцији за медије, одржаној у просторијама Српске књижевне задруге у Београду, о овој награди су говорили Јована Дишић, директорка Народне библиотеке „Стеван Раичковић”, др Владан Бајчета, члан жирија и Никола Маринковић, главни уредник СКЗ.
         Дишић је истакла да Нересница и само Кучево, заузимају посебно место у животу Стевана Раичковића јер су његови родитељи ту службовали. Због тога је више година постојала идеја да библиотека у Кучеву понесе име класика српске поезије, што се коначно и догодило. У договору са Раичковићевим сином, од ове године је установљена и књижевна награда, која ће бити додељивана за најбољу оригиналну песничку књигу, објављену на српском језику претходне године.

       Владан Бајчета, члан жирија, истакао је да је значај Стевана Раичковића за српску поезију немерљив док је главни уредник СКЗ, Никола Маринковић рекао  да Раичковић заузима посебно место у плејади Задругиних аутора, због чега је и било природно да најстарија издавачка кућа подржи новоустановљену награду.

       Конкурс за награду је отворен до 15. маја, а добитнику ће награда бити уручена 8. јуна у Кучеву. Награда се састоји из плакете, новчаног износа и објављивања књиге награђеног аутора у Српској књижевној задрузи. Kњиге (три примерка по појединачном наслову) треба слати на адресу: Народна библиотека Кучево (за конкурс), Трг Вељка Дугошевића 30, 12240 Кучево. Неће се узимати у обзир поновљена издања, издања објављена ранијих година, избори из поезије, преводи, антологије и слично.

Share.
Leave A Reply

Skip to content