У Петровцу на Млави одржана je  конститутивна седница Националног савета Влаха, на којој су верификовани мандати новим члановима, којих је укупно 23, и то 22 са листе „Власи за Србију“ и 1 са листе Удружења „Гергина“.  Након верификације изабрано је ново руководтво Савета. Нови председник НСВ је Новица Јаношевић из Кучева, носилац листе „Власи за Србију“,  за заменика председника изабран је Далибор Орсовановић из Бора, док су нови потпредседници Селена Ничић из Зајечара,  Нели Ђорђевић из Бољевца, др Драги Дамњановић из Жагубице и Ђорђе Радуцић из Неготина.

          Захваљујући се на поверењу Јаношевић је рекао да Власи Србију сматрају својом државом и да другу немају као и да је данашња Србија изграђена на темељима у које су своје животе положили многи Власи.  Јаношевић је у свом говору изнео смернице по којима ће НСВ деловати у наредном мандатном периоду.

         У новом систему државне управе, функција председника Савета националне мањине има изузетан значај, тако да је избор Јаношевића велико признање и њему, али и Кучеву, средини из које долази. Кучево, иначе, по први пут има свог представника на овој функцији. Због неспојивости дужности председника НСВ и функције председника општине,  Јаношевић више неће бити на челу Општине Кучево.

Share.

Comments are closed.

Skip to content