На Површинском копу „Дрмно“ дневно се у просеку ископа 30.000 тона угља, што је у складу с потребама рада термоенергетских капацитета инсталисаних у Костолцу. Део угља одваја се и за потребе рада термоенергетских постројења у Обреновцу и Свилајнцу.

       Производња је стабилна. Угаљ се ископава с три багера и нема већих проблема у раду угљеног система. Попуњеност депонија је веома добра. На депонији термоелектрана у Костолцу су 82.792 тоне, а у Дрмну 252.895 тона угља.

Слободан Голочевац

Када је реч о откривци, како објашњава помоћник директора Дирекције за производњу угља за рударство и одводњавање Слободан Голочевац, ради се са пет од шест рударских система. Очекује се да системи на откривци раде у пуном капацитету од краја фебруара, када се завршава поправка на багеру SRs 2000, који ради у склопу петог јаловинског система.

          Најновији багер са шестог јаловинског система пребачен је да ради у комбинованом режиму у оквиру петог БТО система, који откопава јаловину и угаљ из другог угљеног слоја. Упоредо с производним обавезама обављају се и  припреме за предстојећу сезону ремонта, која почиње у другој декади марта.

         − Важно је да се ремонти обаве квалитетно и на време како би се повећала погонска исправност машина и смањили застоји. То ће омогућити остварење веома високих производних обавеза. За ову годину планирана је производња од 49 милиона кубика јаловине и 9,68 милиона тона угља. Током ремонтне сезоне очекују нас велики послови који се односе на укључивање у рад две нове погонске станице B-2000 у склопу другог јаловинског система током марта. За време ремонта угљеног система, који почиње крајем маја, предстоји нам и велика реконструкција извозног угљеног транспортног система, подсетио  је Голочевац.

                                                                                                                                   Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content