После багера, други велики део Шестог БТО система, одлагач капацитета 8.500 кубних метара, кренуо је са монтажног плаца Дрмно на радну позицију на копу.

Дозволу да транспорт одлагача након монтаже почне, дао је данас в.д. директорa „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић у присуству министра рударства и електропривреде Александра Антића, кинеског партнера, испоручилаца опреме, бројних запослених у Огранку ТЕ- КО „Костолац“…

Одлагач, чија је вредност 18, 9 милиона динара чиниће део система уз роторни багер и транспортне траке ширине 2 метра. Тежак је 1.500 тона, а дужина му је 135 метара. Након што стигне на радну позицију на копу после пута од километар и по, биће повезан са осталим елементима Шестог БТО система.

Нови БТО систем део је друге фазе кинеског кредитног аранжмана којим се обезбеђују средства за изградњу новог блока термoелeктране „Костолац Б 3“ капацитета 350 мегавата и проширења копа „Дрмно“ са садашњих 9 на 12 милиона тона угља годишње.

Дајући налог да одлагач крене, Милорад Грчић је у Дрмну рекао:

-Најважнија тачка у производњи електричне енергије у електропривреди је угаљ. Зато угљу дајемо предност. Нови рударски систем ће омогућити повећање производње угља за три милиона тона на годишњем нивоу. Рудари кажу колико угља имаш откривеног, толико си сигуран и богат. Ово је веома модеран одлагач, уклапа се потпуно у филозофију да се за ЕПС купује и набавља само најмодернија опрема која ће остати и генерацијама иза нас.

Директор огранка кинеског партнера ЦМЕК у Србији, Рен Каилонг је покретање одлагача на одредиште назвао великим напретком и обећао да ће пројекат бити завршен на време уз пуну помоћ „Електропривреде Србије“ и Министарства енергетике.

Произвођачу рударске опреме ангажованом као испоручиоцу одлагача, фирми ФЛ Шмит је ово трећи посао за ЕПС.  Ивица Карачић, директор ове компаније за Србију је данас на копу „Дрмну“ изјавио да верује да ће се успешна сарадња  наставити и у будућности.

Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Србије је обраћајући се новинарима рекао да се приводи крају прва фаза кредитног аранжмана са Кином и да се озбиљно ради  на реализацији друге фазе пројекта вредне715 милиона долара која подразумева изградњу новог блока Б 3 и монтажу шестог БТО система на копу:

-Багер који је испраћен са овог монтажног плаца пре три месеца, данас је управо откопао прве количине земље у пробном раду. Српска страна ће учинити максимум да да подршку кинеским партнерима да квалитетно реализују пројекaт до краја.

Антић је додао и да је важно да су у послу учествовале и српске компаније.

Машинску и електромонтажу одлагача радиле су српске фирме „Феромонт инжењеринг“ и „Микроконтрол“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content