2017-08-23T08:24:25+02:00 23. августа, 2017. 08:17 |

Кораћу „Стефан Првовенчани“

Др Кораћ Директору Археолошког парка „Виминацијум“, археологу, проф др Миомиру Кораћу,     уручено је признање „Стефан Првовенчани“ које му је доделио Одбор овогодишњих Рашких духовних свечаности. У образложењу се између осталог наводи „да је Кораћ цео свој живот и рад посветио науци, истраживању, промоцији и заштити културног наслеђа, дајући јединствен допринос српској и светској археологији, померајући границе у презентацији културне баштине…

Он је и најбољи репрезент науке  која управо слави 70 година рада у модерном времену баштинећи традицију Српског археолошког друштва основаног 1883. године. На примеру пројекта  ‘Виминацијум, римски град и и легијски војни логор’, Кораћ је показао и доказао шта се све може урадити у научном смислу кад је, рецимо, у питању археолошко налазиште које је дуго било потцењено и на периферији интересовања јавности“.

            Рашке духовне свечаности су манифестација која промовише културне, научне и уметничке вредности и ове године одржане су од 15. до 19. августа. Међу учесницима били су: Матија Бећковић,  Драган Великић,  Милисав Савић, Љубивоје Ршумовић, глумци серије „Немањићи“…Пратећи програм  манифестације састојао се  од  изложби, трибина, ликовних колонија, концерата…Круна читавог овог догађаја у години у којој Србија обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног било је приказивање дела серије „Немањићи-рађење краљевине“ и додела признања „Стефан Првовенчани“.