2021-02-04T09:06:03+01:00 4. фебруара, 2021. 09:06 |

Корак по корак у свет новинарства

Недавно се пред читалачком публиком нашао први број часописа „Глас младих“ који су осмислили и припремили млади Костолчани, учесници пројекта „Први кораци у новинарству“. Садржајно и технички богат „Глас младих“ проистекао је из новинарских радионица реализованих током минуле године и упркос лимитираним околностима због пандемије корона вируса, кроз призму генерације која је на прагу друштвених збивања даје занимљив приказ свега што може да привуче пажњу свим старосним сферама читалаца.Уз реч уредника, Оливере Хајровић, руководиоца „Психолошког центра Костолац“ и уводника насталог из пера доктора Јована Јањића, универзитетског професора, „Глас младих“ најпре се оглашава кроз приказ Костолца у слици и речи. Реч је о коцкицама мозаика склопљених од прича о Археолошком парку „Виминацијум“ Николине Минић, 150 година рударства у Костолцу виђених очима Милице Ристић, историјату Цркве Светог Максима Исповедника који је кроз занимљив текст уобличила Марија Дражић, запис о Плажи „Топољар“ Петре Марковић и личним погледом „Моје школе“ којим Анђела Ковачевић бележи запажања везана са Основну школу „Јован Цвијић“ и Техничку школу са Домом ученика „Никола Тесла“, стицање знања у њима, својој генерацији, наставницима, окружењу, будућности… Истичући значај стваралаштва тинејџера стасалих на обали Дунава, уредничка нит „Гласа младих“ даље испреда међунаслов Стваралаштво младих у коме читаоци упловљавају у својеврсну уметничку  луку на чијим таласима их дочекују стихови и ликовни радови. Зрелост генерације огледа се у делима Дуње Вулић,  Милице Велковски, Јане Ковачевић као и складу боја и потезима кичица Николине Минић и Ање Реџовић. Не запоствљајући чињеницу да је Костолац град спорта чије име је на крилима успеха прелетело не само српско, већ и европско небо, наредна целина нас упознаје са развојем спорта али и Стадионом „Бора Бека“, педесетогодишњицом костолачког рукомета и наравно – гимнастиком, кроз интервју са младим Петром Вефићем. Спортске стране припремили су Милица Ристић, Марија Јовановић и Петар Јовановић.

Издавање првог броја „Гласа младих“ уз Градску општину Костолац финансијски су помогли Синдикат Термоелектране Костолац, Синдикат Копова Костолац, Центар за културу Костолац, Апотекарска установа „Беладона“ Костолац и Ауто-школа „Сале“ Костолац. 

ЉУБАВ И МОДА 

Незаобилазни део живота младих су љубав и мода, како је назван још један сегмент „Гласа младих“. Имајући у виду да је набоље узети у руке и прочитати часопис, довољно је поменути да су ову област својим новинарским перима обрадиле Магдалена Максимовић и Милица Велковски. У оквиру рубрике Актуелности коју су приредили Дуња Вулић, Милица Ристић, Ања и Лука Реџовић могу се прочитати занимљиви тестови о музици, актуелним филмовима, разговор са Магдаленом Реџовић ауторком збирке песама „Љубав и ситнице „ као и приказ збирке „Сонети свемира“ Ненада Ж. Милошевића. Међу интервјуима заступљеним у часопису, ту је разговор са председником Градске општине Серџом Крстановским који су урадили Николина Минић и Тадија Вуксановић,интервју Марије Дражић са старешином цркве Светог Максима Исповедника свештеником Дејаном Лазаровим, док су Милица Ристић и Јана Ковачевић посетиле Центар за култру Костолац и разговарале са директорком Јеленом Шаманц. Запажен део првог броја „Гласа младих“ заузима рубрика Времеплов која прати културно забавни живот младих у Костолцу у деценијама за нама, док је врло користан и Психолошки кутак у коме психолог Оливера Хајровић говори о другарству и пријатељству, односима који проистичу из њих, предностима али и замкама које могу проистећи из појединих ситуација. Тачку на прво издање часописа ставља текст под називом  Костолац–почетна тачка рударске индустрије Ђорђа Вајферта који је написала Дуња Вулић.

Вреди истаћи да је „Глас младих“ настао из пројекта „Први кораци у новинарству“ који је уз помоћ Градске општине Костолац током 2020. године реализовао „Психолошки центар Костолац“ кроз низ радиница. Прве кораке у свету „седме силе“ тинејџери су савладали уз помоћ професора српског језика и књижевности Магдалене Реџовић, Гордане Славковић и Надежда Вулић као и новинара Радио „Стила“ Сање Ристић, док је  пројекат рађен под благословом свештеника Дејана Лазарова, старешине Цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу.

Промоција часописа за ширу јавност планирана је по смиривању епидемиолошке ситуације.

Влада Винкић