Међународни дан Рома, 8. април обележен је  у Костолцу свечаном академијом којој су присуствовале бројне званице, представници Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Националног савета  ромске националне мањине.

Академију која је почела интонирањем српске и ромске химне, организовало је Удружење „Креативни Роми“ у сарадњи са Канцеларијом за ромска питања у Костолцу. Честитајући Међународни дан Рома, председник ГО  Костолац, Среџо Крстаноски је истакао да је Костолац пример одговорне локалне власти и одговорних Рома:

Председник ГО Костолац Серџо Крстаноски

„Роми су укључени у све сфере друштвеног живота, од извршне до законодавне власти, укључени су у образовање, васпитање, здравствени систем. Овде се константно ради на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима, наставићемо и даље са улагањем у топлификацију али и са пројектима ширење водоводне и канализационе мреже, као и са асфалтирањем самих путева, рекао је он на свечаној академији.

Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“ поздравио је на ромском окупљене на академији и поручио да и даље предстоји заједнички рад на побољшању услова живота ромске заједнице у Костолцу:

Реџеп Алијевић

„Град Пожаревац је определио 3,5 милиона динара за ромска удружења. Од тога, 2 милиона за Пожаревац и 1,5 милион за Костолац. На основу конкурса из ЛАП-а, средства за 2019. годину добило је Ромско удружење жена „РУЖ“ Браничевског округа по пројекту „Превенција карционома дојке и грлића материце Ромкиња у ГО Костолац“ – 165 хиљада динара, Удружење грађана „Еуро Роми“ за новогодишње пакетиће за ромску децу ГО Костолац – 301.500 динара и Удружење „Креативни Роми“ за пројекат „За бољи, лепши и здравији живот“ – 1.000 084 динара. Овим пројектом ће између 20 и 30 ромских породица добити грађевински материјал.

На свечаној академији у Костолцу поводом Међународног дана Рома обратили су се и честитали празник заменик градоначелника ПожаревцаСаша Павловић, председник Националног савета Рома Далибор Накић и председник Удружења Рома Браничевског округаМирослав Вељковић.

Изведен је и културно уметнички програм са низом традиционалних нумера ромског миљеа.

Опширније у недељним новинама “Реч народа”, које су у продаји од уторка, 16. априла. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content