РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ ИВАНОМ САВИЋЕМ

 

У претходном периоду радило се на целој територији Градске општине Костолац, улагало се у инфраструктуру, школе, културу и рекреативне садржаје. Како истиче председник костолачке Градске општине Иван Савић: „Тај период ће остати упамћен по реализацији значајних пројеката и остваривању дуго очекиваних циљева“. У свему томе значајна је подршка грађана, такође привредних субјеката, Града Пожаревца, али изнад свега Владе РС и министарстава.

СА РЕЧИ НА ДЕЛА

             Највећа инвестиција је потпуна реконструкција и адаптација Основне школе „Јован Цвијић“. Реконструисана је и Спортска хала, а улагано је и у Техничку школу и Дом омладине. Уређена је плажа „Топољар“, на којој је забележена рекордна посећеност, а бројни су и сређени спортски терени и игралишта за најмлађе.

Изграђено је једанаест нових и реконструисано четрнаест улица у Костолцу, Петки, Старом Костолцу, Кленовнику и Острову. Насипани су бројни неасфалтирани и некатегисани путеви у свим насељима.

Потпуно је уређен простор око Спортске хале. Поплочани су плато испред хале и пешачке стазе у улицама Стевана Немање и Боже Димитријевића, а реконструисан је и део коловоза са тротоарима у Улици Боже Димитријевића.

Урађена је капитална реконструкција водоводне мреже у Карађорђевој улици у Костолцу. Изграђена је препумпна станица канализационе мреже код костолачке цркве.

Топлификациона мрежа се радила у Петки, Дидином селу, Колишту и на Каналу, а урађен је и пројекат топлификације Острова. У појединим деловима Костолца и сеоским насељима радило се на реконструкцији нисконапонске мреже и уличне расвете.

„Настављамо путем развоја Градске општине“

             „Костолац се претходних година убрзано развијао и постао савремен и модеран град, доступан свим грађанима и њиховим потребама, кроз поштовање и неговање различитости. Тако ћу наставити и надаље, заједно са тимом људи са којима сарађујем, како бисмо наставили да остварујемо дата обећања и зацртане циљеве, а то је стални развој Градске општине“, истиче председник Иван Савић.

Реновирана је и опремљена зубна ординација у костолачком Дому здравља, реконструисана је градска фонтана, изграђено је понтонско пристаниште са шеталиштем, расветом и урбаним мобилијаром код Драгуља. Обновљен је урбани мобилијар у центру Костолца. Реконструисана је и пијаца.Окречена је фасада школе, реновиран Дом културе и зграде Месне заједнице у Старом Костолцу. Замењена је столарија на згради Дома културе у Петки. Израђен је пројекат реконструкције трибина и атлетске стазе на стадиону у Костолцу.

На плажи „Топољар“ су реконструисани терени за спортове на песку, уређена обала, изграђено шеталиште са лед расветом. Реконструисани су јавни тоалети и тушеви и инсталиран видео надзор, а обезбеђени су и сунцобрани и лежаљке.

Установљена је награда „Ђак генерације“, уз чек од 50.000 динара, и додељује се најбољим ученицима костолачке Основне и Техничке школе. Велика је подршка и најистакнутијим спортистима.

             Године иза нас биле су испуњене и културно – уметничким и спортским садржајима у организацији Културно – спортског центра „Костолац“. За нама је богат позоришни и биоскопски репертоар, трибине, књижевне вечери и концерти, „Фестивал цвећа“, манифестација „Костолачко лето“, потом, прва „Трка легионара“, као и први „Фестивал спорта“. Те садржаје су употпунили редовни и разноврсни догађаји у организацији костолачког Одељења Народне библиотеке „И. М. Петровић“ Пожаревац. Дословно је било садржаја за све генерације и интересовања.

ПРАЗНИЧНА ПОРУКА

            „Драги суграђани, желим Вам добро здравље, много среће и успеха у 2018. години. Надам се да ћемо, као и до сада, заједно допринети развоју наше локалне заједнице, јер нас у наредној години очекује још много посла“, поручује председник ГО Костолац Иван Савић.

САРАДЊОМ ДО ВЕЋЕ ЕФИКАСНОСТИ

Костолац су посетили министар просвете, министар омладине и спорта, министар трговине, туризма и телекомуникација, као и министар за рад, борачка и социјална питања,потом, потпредседник Народне скупштине и председница Владе РС. Отворене су канцеларија Центра за социјални рад и Клуб за тражење посла. Запажене су и интензивније активности невладиног сектора, удружења, културно – уметничких друштава и спортских организација на основу пројеката које је финансијски подржала Градска оппштина.

Реконструисане улице

У Костолцу су реконструисане: Партизанска улица, Индустријска, део Поречке, Улица Николе Граонића, Трг братства и јединства, са изградњом паркинга.Кроз Стари Костолац у дужини од 2 километра реконструисане су улице Капетана Тодића и Кобалова. Такође је реконструисана Солунска улица у Старом Костолцу, Улица ЈНА до центра Петке, као и центар Петке, потом, пут Костолац – Острово, пут у насељу Ђипиште у Острову, као и пут од центра Острова ка гасној станици НИС-а, затим Лоле Рибара 1-2 и Васе Пелагића у Острову.

Асфалтиране улица

Новоасфалтиране улице су: Лоле Рибара у Петки, Моше Пијаде у Петки, Зеленгорска у Старом Костолцу, Доситејева у Костолцу. У Кленовнику су изграђене улице:Борислава Грујића, ЦараДушана, Светислава Миловановића, Косовска, Душана Стојановића и Боже Димитријевића.

Председник костолачке Градске општине Иван Савић указује на то да су све расположиве институције Града Пожаревца и Градске општине Костолац приближене једне другима и њихове активности синхронизоване, како би били сервис свих грађана.

             – Свих ових година успешно сарађујемо и са Националном службом за запошљавање, тако да смо кроз пројекат јавних радова запошљавали више десетина лица из категорије теже запошљивих. Кроз сарадњу са Центром за социјални рад отворено је Одељење у Костолцу које ће учинити ефикаснијим решавање проблема грађана са територије наше Градске општине, каже Савић и додаје:

             – Када говоримо о унапређењу сарадње и интензивирању односа између различитих институција, незаобилазан фактор је Канцеларија за Роме, Управе ГО Костолац, која директном везом са представницима локалне самоуправе доприноси бољој комуникацији између припадника Ромске популације и државних институција.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content