IMG_2329Српска премијерка Ана Брнабић са председницом Народне Скупштине Мајом Гојковић и министрима за енергетику Александром Антићем и привреду Гораном Кнежевићем, заједно са кинеском делегацијом коју је предводио Џанг Деђијанг, председник Сталног комитета Свекинеског Народног конгреса, посетила је  Термоелектрану „Костолац Б“. Кинески и српски званичници са пословодством „Електропривреде Србије“ на чијем челу је био в.д. директор Милорад Грчић, разговарали су о реализацији прве фазе Пакет пројекта ТЕ „Костолац Б“ и почетку реализације друге фазе.

            У првој фази кинеског кредитног аранжмана урађена је ревитализација термоблокова Б 1 и Б 2 и њихова снага и ефикасност подигнути на по 350 мегавата. У оквиру прве фазе, кинеска компанија ЦМЕЦ изградила је, према потписаном уговору, постројење за одсумпоравање димних гасова са постојећих блокова. Инвестициона вредност овог пројекта, којим се штити животна средина је 130 милиона долара. Постројење за одсумпоравње димих гасова је сада у пробном раду и очекује се добијање употребне дозволе.

            Након састанка у Термоелктрани „Костолац Б“ премијерка Ана Брнабић је у изјави за медије рекла да је Кина велики партнер Србије, да се ради на великим и озбиљним прејектима међу којима је и Костолац:

            -То је ревитализација блокова Б 1 и Б2 и систем за одсумпоравање, који је завршен и који је у пробном раду. Очекујемо ускоро и добијање употребне дозволе, а затим и почетак изградње блока Б 3 од 350 мегавата. То ће бити значајно повећање за српски енергетски сектор.

             На изградњи блока Б 3 биће такође ангажована кинеска компанија ЦМЕЦ са својим подизвођачима попут „Крупа“ и „Сименс“.

                                 „ЈЕДАН ПОЈАС, ЈЕДАН ПУТ“

              Српска премијерка која се са кинеском делегацијом потом упутила у Железару Смедерево рекла је да је један од већих успеха Владе управо то што је у Железари сачувано директно око 5.000 радних места, а индиректно у Србији око 18. 000. Додала је да се тиме не завршава сарадње између две земље, Србије и Кине :

            -Србија и Кина сарађују на великом спектру других пројеката, од туризма до инфраструктуре. Један од најзначајнијих је свакако, рекла је у Костолцу, железница Београд – Будимпешта. Надамо се већ на јесен и отварању  директног лета Београд – Пекинг. Очекујемо и велики помак у сарадњи у пољопривредном сектору. Разговори са кинеским представницима се воде и око културне сарадње и планирамо градњу Кинеског културног центра.

            Важно је, додала је српска премијерка, да је Србија једна од централних земаља за Кину на њиховом глобално важном пројекту „Један појас, један пут“ и да је позиционирана као централна земља за сарадњу између Европске уније и Кине.

            Брнабићева сматра да је то привилегија и велики подстицај за српску привреду у свим секторима, енергетском, индустријском, инфраструктурном, културном.

                                          Друга фаза, угаљ и струја

               Укупна инвестициона средства за другу фазу Пакет пројекта ТЕ „Костолац Б“ износе 715, 6 милиона долара. Већи део, 608 милиона долара обезбеђује се из кредита кинеске Ексим банке, док су остало средства „Електропривреде Србије“.

            Друга фаза подразумева проширење Копа „Дрмно“ са садашње годишње производње од 9 на 12 милиона тона угља. Том количином обезбедило би се довољно угља за функциосање и трећег термоблока снаге 350 мегавата – Б 3.

                Реализација друге фазе почела је ове године на Површинском копу „Дрмно“ где се монтира нови БТО систем за откопавање и транспорт угља. Радове изводи компанија ЦМЕЦ. Изградња блока Б 3  још није започета и најављује се за два месеца. Рок да се блок Б 3 заврши је 2020. година.

Share.

Comments are closed.

Skip to content