ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ АНА БРНАБИЋ И АМБАСАДОР КИНЕ  ЛИ МАЧАНГ ОЗНАЧИЛИ ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ТЕРМОБЛОКА Б3 У КОСТОЛЦУ

Камен темељац за изградњу новог блока Б3 у костолачким термоелектранама положили данас председница Владе Србије, Ана Брнабић и амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг. Термоблок Б3, пети у оквиру система „ТЕ-КО Костолац“ биће снаге 350 мегавата и део је друге фазе реализације пакет пројекта кинеског аранжмана који још подразумева проширење површинског копа „Дрмно“ са садашњих 9 милиона тона угља годишње на капацитет од 12 милиона тона.

Полагању камена темељца за термоелектрану Б3 присуствовао је и потпредседник кинеске компаније „ЦМЕК“ Тонг Зиганг . Компанија „ЦМЕК“ је ангажована на изградњи нове термоелектране и има све референце за то, успешан менаџмент и техничко особље које ће се строго придржавати уговора, српских закона и локалних обичаја. „ЦМЕК“ ће, рекао је њен потпредседник у Дрмну на церемонији полагања камена темељца, испоручити опрему за електрану која ће безбедно радити, високог је квалитета и са одличним економским  показатељима.

АНА БРНАБИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Б3 важан за електроенергетски систем

Кина и Србија имају заједничке пројекте у вредности од 6 милијарди долара. Један од њих је изградња Блока Б3, важан за електроенергетски систем Србије и целу индустрију.

-Већ наредне седмице се у Будимпешти састајем са премијером Народне републике Кине ради потписивања нових енергетских споразума, као и споразума из области путне инфраструктуре. Очекујем да се ускоро отпочне реализација пројекта изградње топловода Обреновац – Београд, као и Коридора 11 Прељина – Пожега (планирано у марту 2018. године). Изградња Блока Б3 јесте од великог значаја за енергетски систем Србије, међутим надам се да је овај пројекат само један у низу оних, који ће се спроводити у 2018. години.      

 

            Међудржавни споразум Кине и Србије био је основ за сарадњу и на овом енергетском пројекту, потврдио је амбасадор Народне републике Кине Ли Манчанг који је заједно са председницом Владе Србије положио камен темељац за изградњу трећег блока у Дрмну:

            -Сарадња између Кине и Србије је добар пример у овом региону и кинеска страна пуно се захваљује председнику Вучићу и Влади Србије што су дали кинеској компанији сјајну прилику да покаже своју способност. Сигуран сам да ће она поштовати квалитет и рок да заврши овај посао и да допринос развоју сарадње између две земље, рекао је кинески амбасадор.

ОПШИРНИЈЕ У СУТРАШЊЕМ БРОЈУ НЕДЕЉНИКА “РЕЧ НАРОДА”

Share.

Comments are closed.

Skip to content