2018-08-03T12:22:01+02:00 3. августа, 2018. 12:22 |

Костолац: Осим нове термоелектране градиће се и ветропарк

У Костолцу успешно тече градња блока Б3, који је прва нова тероелектрана у Србији након скоро тридесет година. Паралелно се ради на пратећој инфраструктури као што су пруга и пристаниште, и припрема се друга фаза овог пројекта којом ће бити  повећан капацитет копа „Дрмно“ са 9 на 12 милиона тона угља годишње.

Инвестиције у Костолцу се тиме не завршавају, већ следи и градња првог ЕПС-овог ветропарка у Србији.

Поменута улагања била су тема едукативне радионице намењене представницима медија. На поменуте теме говорили су Жељко Лазовић и Драгослав Цицовић, руководиоци портфолија кључних инвестиционих пројеката из Сектора за кључне инвестиционе пројекте ЈП ЕПС.

НАЈЕФИКАСНИЈИ БЛОК

У портфолију Електропривреде Србије, блок Б3 биће са највећим степеном ефикасности, како је истакао Жељко Лазовић. Указао је и на то да је тероелектрана у технолошком смислу један од најсложенијих постројења и детаљно представио карактеристике новог блока који се гради на локацији Термоелектране „Костолац Б“ у Дрмну. Том приликом је направио и пресек стања целокупног пројекта, чија је реализација званично започета 4. јануара 2016. године, али преговори датирају још из 2009. године,  када је потписан међудржавни споразум између Србије и Кине.

Вредност тог пакета пројеката износи 715 милиона долара. Од тога је 15 посто уложио ЕПС, док је 85 посто средстава кредит кинеске Ексим банке. Кредит је на 20 година, и то са 7 година грејс периода и 13 година отплате по фиксној камати од 2,5 посто. За пројектовање, производњу и уградњу опреме задужена је кинеска компанија „CMEK“, која је увелико на терену и реализује активности по планираној динамици.

Пројекат чине две фазе. Прва је градња новог блока, а друга повећање производње угља Површинског копа „Дрмно“ са 9 на 12 милиона тона угља годишње, што подразумева изградњу новог, шестог БТО система.

Подсећамо да је изградња блока Б3, снаге 350 mw, тренутно највећа инвестиција у домаћем енергетском сектору. Трећи костолачки блок производиће око 2,5 милијарди киловат-сати годишње и тиме повећати капацитете ЕПС-а за око 5 посто.

ДВАДЕСЕТ ВЕТРОГЕНЕРАТОРА

Електропривреда Србије развија и пројекте обновљивих извора енергије међу којима је градњи ветропарка „Костолац“. Како је навео Драгослав Цицовић, вредност те инвестиције износи 100 милиона евра, а повраћај уложеног очекује се за 9 година.

Укупно 20 ветрогенератора имаће снагу од 66 мегавата. Њихова очекивана годишња производња је 150 киловат – сати, што је довољно за снабдевање 30.000 домаћинстава. Радни век је двадесет година, а ветрогенератори ће бити подигнути на затвореним коповима и одлагалиштима Огранка „ТЕ-КО Костолац“.

Цицовић је подсетио да је то први ветропарк који финансира Електропривреда Србије. Истакао је да ће то фундаментално изменити начин управљања енергетским системом, као и да је Немачка донирала милион евра за обуку наших кадрова за рад на таквом систему.

Такође, ускоро следи и јавна расправа о утицају ветропарка на биљни и животињски свет, а студија ће бити доступна на интернету.

А. М.