Завршетком друге фазе изградње фекалне канализације, у Костолцу ће 90 одсто територије бити покривено овом комуналном мрежом.

-То ће живот грађанима учинити квалитетнијим. Овим речима је означио почетак радова у Колубарској улици у Дидином насељу председник Градске општине Серџо Крстаноски.

Укупна вредност радова друге фазе изградње износи 21,1 милион динара. Канализација се ради у 6 улица. Средства су, као и за прву фазу које је обухватила 17 улица на Каналу, Колишту и Дидином насељу обезбеђена из буџетског фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца. Из овог фонда Градској општини Костолац припао је 151 милион динара за уређење комуналне инфраструктуре. Највише је опредељено управо за фекалну канализацију, преко 100 милиона динара.

Канализационе цеви ће се према пројекту друге фазе, у наредна два месеца постављати у Колубарској и улицама Станоја Главаша први и други део, Ивана Косанчића, први и други део као и делу Партизанске према Петки. У центру Костолца урадиће се једина улица која још није на мрежи, Козарачка. То је укупно 1.800 метара новог цевовода.

Председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски најавио је 1. децембра завршетак још једне велике инвестиције:

-Следеће недеље завршавамо једну од највећих капиталних инвестиција. То је прва фаза изградње фекално – канализационе мреже у 17 улица у Костолцу у насељима Канал, Колиште и Дидино село. Та инвестиција износи преко 77 милиона динара. У овом тренутку завршено је 16 улица. На Каналу урађена је канализација у улицама Миленка Стојковића, Војводе Степе, Милоша Обилића, Светосавској, Базенској… Овде у Дидином насељу завршени су радови у улицама Краља Петра, први, други и трећи део, Сутјеска други део, Хајдук Вељкова. Са завршетком и ове друге фазе у 6 улица, преко 500 домаћинстава добиће прикључке на фекалну канализацију. То је око 2000 становника. Они ће имати комплетну инфраструктуру, водовод, топлификацију и канализациону мрежу. У овим костолачким насељима затвориће се преко 500 септичких јама, смањиће се загађеност земљишта и оно што је најбитније, хигијенски стандарди  биће прихватљиви.

ТОПЛОВОД ЗА ОСТРОВО

После завршетка ових радова остаје да се у свим улицама уради путна инфраструктура, најавио је Крстаноски и додао:

-Последњих неколико година константно се ради на условима за бољи живот грађана. Очекује нас још једна инвестиција за коју су средства стигла из Града Пожаревца. Реч је о прикључном топловоду за село Острово. У наредних десетак дана очекујемо почетак радова, уколико то временске прилике дозволе. Склопили смо уговор и после 35 година мештани Острова, насеља Плажа и Виногради могу да очекују грејање. Управо ове инвестиције на територији Градске општине Костолац ће променити комплетан живот.

За топловод према Острову издвојено је педесет милиона динара.

Председник ГО Костолац Серџо Крстаноски који је са потпредседником Скупштине Далибором Илићем и сарадницима, Маријаном Божић, Срђаном Радовановићем, Дарком Грубетићем и Бајрамом Морином био у Колубарској улици у Дидином насељу када су ископавања за канализацију почела, захвалио се градоначелнику Саши Павловићу и локалној самоуправи у Пожаревцу на издвојеним средствима.

Иначе, најављено је и да ће у истој, Колубарској улици за неколико дана почети радови на топлификационој мрежи за село Острово.

Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content