У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић” Пожаревац, Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије, одржала је едукативно предавање под називом „Адолесценција: изазови одрастања”. Предавање је било намењено родитељима, наставницима и свима онима који учествују у одрастању адолесцената и који желе да му натом путу буду снажна подршка.

Шта је адолесценција? Ко су адолесценти? Како изгледа свет из перспективе данашњег адолесцента? Шта одликује његову личност, понашање, његове потребе у односу на родитеље, наставнике, вршњаке? Који су то најчешћи проблеми са којима се среће и како се обично проналазе начини за њихово решавање? Које се психичке сметње и поремећаји најчешће јављају  у адолесцентном добу и шта је то што родитељи и наставници могу тада да учине? Какви родитељи и наставници импонују адолесцентима? Колико је важно за адолесценте уклапање и прихватање од стране својих вршњака? Ово су само нека од питања на које је Оливера Хајровић дала одговоре.

Након предавања, родитељи и просветни радници разменили су своја искуства са психологом и постављали питања о дилемама у комуникацији са адолесцентима.

            Оливера  Хајровић завршила је основне студије психологије на Филозофском факултету у Београду и специјализацију из медицинске психологије на Медицинском факултету у Београду, запослена је на психијатријском одељењу Опште болнице у Пожаревцу. Учесник је бројних превентнивних програма намењених очувању менталног здравља младих. Аутор је и коаутор великог броја стручних радова, публикованих и изложених у земљи и иностранству и учесник бројних јавних трибина, телевизијских и радио емисија посвећених популаризацији психолошких знања о деци и младима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content