2019-10-26T14:22:18+02:00 26. октобра, 2019. 14:18 |

Костолац: Председник Крстаноски о решењу за депонију смећа

Поводом проблема узрокованих повременим паљењем депоније смећа у Костолцу и грађанске петиције, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски доставио је извештај о предузетим и предстојећим мерама. Као трајно решење наводи изградњу рециклажног центра за комунални отпад у Пожаревцу. Завршетак градње очекује се почетком 2020. године, након чега би ту био транспортован отпад, док би садашња костолачка депонија била закључана и неприступачна трећим лицима.
 
Реч је о депонији за одлагање комуналног отпада на раскрсници од Костолца ка Старом Костолцу, на катастарској парцели у власништву ЈП „ЕПС”. Она заправо представља вишедеценијски проблем који је кулминирао у току лета прошле и текуће године, услед неколико пожара које је тешко гасити због неприступачности терена ватрогасним возилима.
 

Серџо Крстаноски

Крстаноски објашњава да су пошто је у питању заштита животне средине и интерес грађана, предузете одређене активности упркос томе што Градска општина нема надлежност из чл. 4. Закона о комуналним делатностима:

 
 Током 2018. године смо предузели мере за заштиту депоније од сакупљача секундарних сировина који својом немарношћу изазивају пожаре и разношење отпада на пут и околне парцеле. Оградили смо депонију, средили стражарску кућицу и организовали чувара током дана. Тиме је само делимично био решен проблем разношења отпада и изазивање пожара, каже Крстаноски, подсећајући и на то да је због неконтролисаног одлагања отпада од стране несавесних грађана на неколико локација, преко јавних радова, током 2018. године организовано чишћење и уклањање отпада.  
 
– Овог лета дошло је до неколико пожара које је јако тешко гасити због неприступачног терена и вероватно због тињања неугашеног дела отпада, при високим температурама, пожар се поново активира. Организовали смо неколико састанака са руководством Огранка ТЕКО Костолац“, на чијој парцели се депонија налази, у циљу изналажења решења. Огранак је на наш захтев дао своју механизацију којом је довежена земља са копа ради затрпавања депоније и равњања терена.
 
– У наступајућем зимском периоду више неће бити оваквих проблема. Трајно решење је изградња рециклажног центра за комунални отпад у Пожаревцу, чији се завршетак очекује почетком 2020. године. Тада ће се отпад одвозити у Пожаревац, а досадашња депонија бити закључана и неприступачна трећим лицима, каже Крстаноски и упућује молбу суграђанима да буду стрпљиви, с обзиром на то да морају да се поштују законске процедуре, што подразумева и време њиховог трајања, истичући да су започети иницијални поступци за решавање бројних проблема који до сада нису решавани.