Литургијом и обредом резања славског колача у цркви Светог Максима Исповедника обележена је слава Градске општине Костолац, Свети Великомученик Прокопије. Свети Прокопије је по хришћанском православном календару непокретан празник и увек пада 21. јула. Домаћин овогодишње славе Драгољуб Ивановић предао је, по обичају, колач наредном домаћину, председнику Градске општине Костолац Серџу Крстаноском.

            Резању славског колача у недељу, у навечерје славе, претходила је литија улицама Костолца која је кренула из цркве Светог Максима Исповедника. По повратку литије, у порти цркве, њен први старешина отац Александар, читао је Јеванђеље, а затим је одржана свечана академија.

Свештеник Дејан Лазаров, садашњи старешина цркве честитао је славу Костолчанима пожелевши да је проведу у добром здрављу, слози, срећи и благостању и подсетио да је Свети Прокопије, као слава Костолца, почео да се прославља 2001. године и да је она свечани завет свих Господу и заштитнику места, Великомученом Прокопију.

ЗА НАЈБОЉЕ НАГРАДЕ

Свечаној академији коју је организовао Центар за културу присуствовали су председник ГО Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек, чланови Градског већа, одборници, верници и мештани.

Милена Церовшек је својим суграђанима честитала празник и саопштила одлуку о додели награда ученицима генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу:

-Млади су будућност овог града, желим да и даље остварују добре резултате, да буду вредни, марљиви и да се опет једног дана врате у Костолац.

Василију Ковачевићу, ђаку генерације Основне школе „Јован Цвијић“ повељу и награду у износу од 70.000 динара уручио је председник ГО Костолац Серџо Крстаноски.

            Награду у истом износу добио је и Никола Закшек, ученик генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу.

            Ове године, први пут су уручене и награде за спортисту генерације у обе костолачке школе. Најуспешнија спортисткиња у Основној школи „Јован Цвијић“ је била гимнастичарка Ива Црносељански. Њој, као и спортисти генерације Техничке школе „Никола Тесла“, успешном гимнастичару Срећку Стојадиновићу, припале су награде ГО Костолац у износу од 35.000 динара и по комплет спортске опреме.

            На свечаној академији одржаној поводом градске славе уручене су и симболичне награде, два лаптопа, овогодишњем ученику генерације Пожаревачке гимназије, Костолчанину Михаилу Миленковићу и најангажованијој ученици генерације ОШ „Јован Цвијић“ Дуњи Вујић. Награде су уручивали председник Градске општине Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

 ПУТ НАПРЕТКА

            Градску славу Светог Прокопија суграђанима је на свечаној академији честитао и председник ГО Костолац Серџо Крстаноски. Обраћајући се окупљеним грађанима Костолца, рекао је:

            -Окупили смо се  у порти цркве Светог Максима Исповедника, уочи славе нашег града Светог Великомученика Прокопија, да је прославимо онако како то доликује духу православља. Доласком на литију показали смо слогу, љубав и заједништво. Желим да у данима који су пред нама, снагом и визијом стварамо оно што немамо, довршимо оно што смо започели, сачувамо оно што смо створили. За то ће нам бити потребна велика истрајност и овај празник нам је покретач и надахнуће. Доста смо напредовали у циљу равномерног развоја града и сеоских насеља. Оно што се види на сваком кораку су инфраструктурни радови. Морам да похвалим и чињеницу да имамо одличну сарадњу са Градом Пожаревцем и захваљујући томе идемо путем сталног напретка.

            Серџо Крстаноски је, у навечерје славе, Костолчанима обећао да ће са сарадницима улагати знање, искуство, енергију, рад и младост у циљу добробити и напретка, уз веровање да визија Костолца као града прогреса може још да се унапреди и да Костолчани могу да буду поносни на све оно што је до сада остварено:

-Могу да вам обећам да ћемо у наредним годинама бити још бољи јер наши грађани заслужују нове инвестиције, нова радна места, савремену инфраструктуру, могућност за квалитетније бављење спортом, уживање у културним садржајима и пре свега леп, чист и уређен Костолац.

У уметничком програму свечане академије наступали су Марина Стевић, вокална солисткиња, Тома Топо, виолиниста, „Врабац“, чланови најмлађе поставе КУД „Костолац“ и већ прослављени, први фолклорни ансамбл овог културно- уметничког друштва сплетовима народних игара.

                                                                                                     Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content