Међународни Дан Дунава обележен је на на костолачкој плажи „Топољар“ у четвртак, 27. јуна пуштањем папирних бродића низ реку. Малишани вртића „Мајски цвет“ су бродиће на којима су исписана њихова имена послали низ Дунав и на тај начин скренули пажњу да еколошки систем највеће европске реке мора да се чува данас за будуће време и генерације.

Манифестацију Дан Дунава организовала је Градска општина Костолац у сарадњи са Центром за културу и Риболовачким удружењем „Дунавац“ из Костолца. Ненад Радовић, председник овог друштва, малишанима је уз причу о богатству  воде и приобаља Дунава, поделио бојанке и показао им  како се пеца.

Дан Дунава у Костолцу се обележава од 2004. године, подсетила је Маријана Божић, чланица Већа ГО Костолац и додала да су малишани симболично укључени у догађај и да пуштају бродиће  да би „указали на значај очувања и заштите животне средине и воде“.

Међународни дан Дунава обележава се у 14 европских земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке. У сливу највеће европске реке која тече и кроз Србију живи више од 80 милиона људи.

Share.

Comments are closed.

Skip to content