2021-11-07T09:54:07+01:00 7. новембра, 2021. 09:54 |

Костолац у програму „Romacted“

Градска општина Костолац једна је од петнаест партнерских општина и градова који ће учествовати у другој фази програма „Romacted“, који има за циљ „изградњу политичке воље и одрживих политика кроз ангажовање локалних власти у унапређењу демократске јавне управе и оснаживање ромске заједнице, јачање посвећености институција, њихових капацитета, знања и вештина у раду на инклузији Рома и Ромкиња“.

Протокол је потписан у Клубу посланика у Београду, у оквиру почетне конференције заједничког програма Европске уније и Савета Европе.

Потписници су Министарство за људска и мањинска права и социјални дијалог РС, Савет Европе и представници партнерских градова и општина: Алексинац, Апатин, Бач, Костолац, Крагујевац, Крушевац, Лебане, Ниш, Пирот, Прокупље, Суботица, Врњачка Бања, Зајечар и Звездара.

Испред Градске општине Костолац, Протокол је потписао председник ГО Серџо Крстаноски који наглашава да је ромска заједница равноправан партнер на путу развоја и просперитета Градске општине Костолац:

– У Костолцу је због развоја рударства миграциони процес био интензиван, тако да је Костолац мултинационална и мултикултурална средина, са више од 25 нација. На територији Градске општине Костолац живи око 3.000 Рома, који чине 19,5 посто становништва. Они су укључени у друшвени, политички и културни живот нашег града. Међутим, и даље постоје проблеми који су вишедеценијски, а највише у области запошљавања и становања. Од програмаRomacted“ очекујемо да добијемо оснажену ромску заједницу, у смислу да ефикасно дефинишу своје проблеме и потребе и предложе решења, додаје Крстаноски.