Аматерски мешовити хор „Дунавска лира“ је ових дана концертом обележио 37 година непрестаног постојања у граду свог настанка, у Костолцу. Рођен је спонтано по замисли Добрице Митића, човека кога у физичком смислу  више нема, али чије се присуство и даље интензивно осећа. Руководилац хора  и оркестра данас је Марија Митић, која је диплому стекла на Факултету музичке уметности у Београду.

-Наш највећи успех је да смо заједничким снагама у протеклом периоду остварили континуитет у раду и учинили да Костолац има хор који негује богату лепезу композиција. Наш репертоар превасходно одликује разноврсност: духовна и црквена дела, страни и домаћи аутори, композиције са етно мотивима, госпел (црначка духовна музика), све до модерне рок музике, што очигледно говори о музици за све узрасте и за све прилике.  Сходно важности неговања музиче културе, наш хор има и подршку Градске општине Костолац на челу са председником Иваном Савићем, коме дугујемо велику захвалност, истакла је Марија Митић.

                             Више од хиљаду наступа

Први целовечерњи концерт Хор је извео 28. новембра 1981. године  у Забели. Након тога уследила је серија наступа, годишње од 12 до 15 концерата, тако да их је до данас изведено преко хиљаду, како у земљи, тако и у републикама бивше Југославије и у иностранству. Учествовали су на Вуковом сабору у Тршићу, на фестивалима омладинских хорова Србије у Новом Пазару,  у Пољској, на многим догађајима и манифестацијама.

 

Хор „Дунавска лира“, са првом поставком од 13 чланова основан је 24. октобра 1980. године. Име му је наденуо Милош Јањетовић, некадашњи уредник листа „Глас произвођача“, члан хора и творац идејног решења за амблем. У оквиру „Дунавске лире“, данас функционише и Дечији хор, основан 1. априла 2006. године под руководством Наде Рајчић. До данас Дечји хор имао је  око 15-ак наступа.

                                      

Share.

Comments are closed.

Skip to content