Стазама некада моћне римске империје, из Костолца је протекле суботе кренуло 405 тркача, који су се у овом рударском граду окупили из целе Србије. Одредиште је био Археолошки парк „Виминацијум“. Знак за старт трке и почетак 2. Костолачког полумаратона, од платоа испред Дома културе, дао је председник Градске општине  Костолац Серџо Крстаноски.  

Заједничко загревање пред утркивање

Тај дан обележиле су три трке. Најпре „Трка маратончића“, намењена деци до 6 година, у оквиру које се до циња надметало њих шездесеторо. У „Трци задовољства“, дугој пет километара, окупило се деведесет љубитеља трчања.

Главна је била „Трка легионара“, полумаратон са 255 учесника, који су храбро и истрајно истрчали 21 километар.

Победници главне трке са организаторима, Серџом Крстаноским и Јеленом Шаманц

Трку су завршили у светски познатом Археолошком парку „Виминацијум“, а  најбржима су уручене новчане награде.

Трку маратончића је отворила директорка Културно – спортског центра „Костолац“ Јелена Шаманц. Уз захвалност учесницима и свима који су подржали овај догађај, посебно је нагласила позитиван утицај на омладину у смислу упућивања на здрав начин живота.

 

 

 

Председник Градске општине Серџо Крстаноски, који је сваког тркача дочекао у Археолошком парку „Виминацијум“, најавио је и надаље подршку овом спортско- рекреативном и туристичком догађају и изразио уверење да ће „Трка легионара“ постати део традиције овог дела Србије, ако не и шире.

Као претходне године, и ове је пред сам почетак утркивања организовано заједничко загревање, које је водила Невена Јандерка.

Тркачима су највећа подршка били волонтери који су се трудили да на разне начине олакшају пут до циља, и то окрепним станицама, музиком, бициклистом који је музиком пратио тркаче, као и бодрењем, љубазношћу и аплаузима. Волонтери су претежно били ученици основне и средње школе из Костолца. Њих стотинак дало је све од себе да ова манифестација прође без икаквих проблема.

Такође је и време послужило, није било ветра, нити кише, а температура је била око двадесетог подеока, што су одлични услови за трчање.

Иначе, организатори полумаратона су Културно – спортски центар „Костолац и „Маратон тим Пожаревац“, у сарадњи са Археолошким парком „Виминацијум“, а под покровитељством Градске општине Костолац.

Најбржи маратончићи

У „Трци маратончића“ најбржи у мушкој конкуренцији био је Богдан Ђокић, а женској Вера Пајкић.

Најуспешнији у Трци задовољства

У „Трци задовољства“ најуспешнији у мушкој категорији је Мирослав Пешић. Дргипласирани је Филип Нацровић, док је трећи до циља стигао Себастијан Диљај.

У женској категорији најбржа је била Мила Ранковски. Друга је Анастасија Нађај, а трећа Софија Ђуровић.

Пласман Трке легионара

У главној „Трци легионара“, међу мушкарцима је најбржи Велимир Бојовић. Други је на старт стигао Ненад Живковић, а трећи Александар Крстић.

У женској категорији прва је Невена Јовановић, друга Александра Маринков, а трећа Верица Ђорђевић.

Организатори посебно напомињу значај подршке коју су пружили спонзори: COCA COLA, ЈП „Топлификација“ Пожаревац, Петровић турс, Игор Стевановић, Синдикат копова Костолац, Синдикат термоелектрана Одбор А, Одбор Б и Дирекција Костолац, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Музичка школа „С. Мокрањац“, Спортски савез града Пожаревац ЈКП „Комуналне службе“, ЈКП „Водовод и канализација“, фирма „DR100-ić“, Синдикат Аутотранспорта, Синдикат Георада, Апатинска пивара, Висока спортска здравствена школа, продавница „Нар“, цвећара „Љиљан“, воћара „Маја“, Галеб 012, ресторан „Дунавски драгуљ“, ресторан „Галија“, кафе „Призма“, Хемофарм, Наутилус, Есенса, Радио телевизија Србије, „Реч народа“, ТВ „Виминациум“, „Стил“ радио Костолац, „Хит“ радио, Костолац услуге, ЕПС, Синдикат Прима, Синдикат Костолац услуга, Иван Ђорђевић, „Ракета“, „Слатко срце“ Аранђеловац, воће и поврће „Мира и Неша“, УЛУК „Кевро“, DJ Neba, DJ Grozda.

Манифестацију су помогли и Полицијска управа, Костолачки Дом здравља и Црвени крст Пожаревац.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content