У очекивању да се након локалних избора конституише нови сазив, у Костолцу је прошлог петка одржана седница Скупштине Градске општине Костолац.

Седницом je председавала Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац. Присуствовало је 19 од 21 одборника.

Скупштина је сазвана како би биле донете две одлуке, односно, да се усвоји завршни рачун буџета за прошлу 2023. годину и извештај о реализацији овогодишњег буџета Градске општине из првог квартала. О обе тачке дневног реда одборници су се изјаснили једногласно и позитивно.

Председавајући: Слађана Петрушић, Милена Церовшек и Милан Ђаловић

УСКЛАЂЕНИ РАСХОДИ И ПРИХОДИ

Завршни рачун образложила је Зденка Радосављевић, руководилац Службе за буџет и финансије у Управи Градске општине. Према њеним речима, није било одступања у извршењу од средства планираних буџетом за прошлу годину, што је потврдила и екстерна ревизија, коју је, уз сагласност државне ревизорске комисије, извршила независна ревизорска институција.

Укупно остварени текући приходи Градске општине Костолац у 2023. години износили су 292 милиона и 700 хиљада динара, а расходи и издаци 298 милиона и 524 хиљаде динара. Буџетски дефицит од 5,8 милиона динара покривен је средствима пренетим из претходних година, тако да је закључно са 31. децембром костолачки буџет био позитиван.

Извештај о извршењу Одлуке о буџету за период јануар – март 2024. године такође је образложила Зденка Радосављевић. Према овом периодичном извештају, буџет Градске општине износио је 73,3 милиона динара, колико је отприлике и потрошено. 

ШТЕТA ОД НЕВРЕМЕНА

Могућност да након седнице постави одборничко питање искористио је Мита Гаврилов. Односило се на утврђивање штете и надокнаду услед последице олујног невремена које је у среду, 12. јуна, поред Костолца и Старог Костолца, погодило село Острово. Како је навео, у атару села Острово, на потезу Равнице, направљена је велика материјална штета. Страдали су пољопривредни усеви и викендице којих ту има неколико.

На ово одборничко питање одговорио је председник Градске оптине Костолац Серџо Крстаноски. Указао је на то да је оформљена Комисија са представницима Јавног комуналног предузећа, која обилази терен и прави записнике о штети, а да је све даље у надлежности Града Пожаревца.

Д. Деурић

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content