2020-01-18T10:05:11+01:00 18. јануара, 2020. 10:05 |

Костолачко удружењe „Креативни Роми“:Адаптирано 38 стамбених простора

У оквиру пројекта костолачког Удружења „Креативни Роми“ под називом „За бољи, лепши и здравији живот“, током прошле године је обезбеђен грађевински материјал за адаптацију стамбеног простора за 38 породица у Костолцу.

У те сврхе Град Пожаревац је одобрио 1.084.000 динара. Новчана средства била су намењена за куповину грађевинског и санитарног материјала, столарије, материјала за водовод и канализацију, изолационог и подног материјала.

Уговоре о дотацији је са грађанима ромске националности потписао председник Удружења „Креативни Роми“ Реџеп Алијевић, августа прошле године. Потписивању су присуствовали председник ГО Костолац Серџо Крстаноски, члан Градског већа Пожаревца Дејан Крстић и члан Већа ГО Костолац Бајрам Морина.

Том приликом је Дејан Крстић истакао да је ова активност корак напред ка побољшању услова живота Рома у Градској општини Костолац. Такође је изразио наду да ће се та сарадња наставити и проширити. Бајрам Морина, члан Већа ГО задужен за социјална питања и невладине организације, указао је на то да Град Пожаревац и Градска општина Костолац брину о становању Рома, сматра Бајрам Морина, што између осталог показује и пројекат изградње социјалних станова, као и израда пројеката за инфраструктуру у ромским насељима.

КОМИСИЈА ОБИШЛА 80 ПОРОДИЦА

Након формирања шесточлане Комисије за доделу грађевинског материјала, уследио је обилазак угрожених породица у костолачким насељима Колиште, Канал и Дидино насеље.

Координатор пројекта, председник Удружења „Креативни Роми“ и одборник у Скупштини ГО Реџеп Алијевић, чланови Комисије су обишли 80 породица.

– На основу прикупљених информација, за сваку породицу понаособ, утврђени су приоритети и степени угрожености, тако да су све породице које су добиле грађевински материјал то и заслужиле, каже Алијевић, исказујући захвалност Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац на сарадњи приликом реализације пројекта.

ПРЕДСЕДНИК ГО КОСТОЛАЦ СЕРЏО КРСТАНОСКИ:

Комунална инфраструктура за Канал, Колиште и Дидино насеље

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски најављује наставак унапређења услова живота Рома: – Током 2020. године, Градска општина је ушла у пројекте усмерене на канализацију и воду. Углавном су то насеља на Каналу, Колишту и Дидино насеље. Од ове године започеће се са уређењем фекалне канализације у 23 улице, док ће се у 4 улице радити на водоводу. По завршетку свих радова, у периоду од годину и по до две, кренуће се у асфалтирање тих улица. Наш основни задатак је да у наредне три године, сва три насеља добију воду, канализацију и путну инфраструктуру, каже Крстаноски. 

Иначе, приликом потписивања Уговора о дотацији са грађанима ромске националности, августа 2019. године, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски исказао је захвалност Граду Пожаревцу, градоначелнику Банету Спасовићу и члану градског Већа Дејану Крстићу, на подршци приликом реализације пројекта „За бољи, лепши и здравији живот“. Истакао је да је Градска општина и у претходном периоду подржавала овакве и сличне програме, уз константну помоћ Града Пожаревца.

 

Такође је указао на то да je због великог броја угрожених ромских породица које нису добиле грађевински материјал неопходно наставити са спровођењем овог програма и током ове године.

– Реализацијом пројекта нашег Удружења приказана је реална слика лошег материјалног стања ромских породица у Костолцу. Ромска популација, омладина има проблеме у запошљавању, раде на најтежим или слабо плаћеним пословима. Зато апелујем на Град Пожаревац, Градску општину Костолац, привредне субјекте, предузетнике, да запошљавају припаднике ромске националне мањине у складу са њиховим образовањем и тиме пруже допринос побољшању положаја и услова живота ромске заједнице, истиче Алијевић.

Р. Р. Н.