2020-10-13T12:40:45+02:00 13. октобра, 2020. 12:39 |

Костолчани обележавају Дан ослобођења – 13. октобар

Поводом Дана ослобођења Костолца у Другом светском рату, 13. октобра, представници ове Градске општине одали су почаст жртвама палим у име мира и слободе. По традицији, положили су венце на Спомен обележје у Селу Костолцу и подсетили на тешку борбу и бројне жртве народноослободилачког војевања.

Том приликом су се окупљенима обратили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председник Месне заједнице Села Костолац Љубиша Станојловић.

– Чувамо сећање и уз неизмерну захвалност окупљамо се пред Спомен обележјем палим борцима у Првом и Другом светском рату. Тринаести октобар је историјски дан и никада се не сме заборавити, јер су наши храбри преци дали животе за слободу отаџбине и будућих поколења. Дугујемо им вечну захвалност и на данашњи дан одајемо почаст свим палим борцима и жртвама Другог светског рата, рекао је Крстаноски пред Спомен обележјем у Селу Костолцу.

– На данашњи дан, пре 76 година, ослобођен је Костолац уз помоћ Народноослободилачке војске Југославије и Совјетске армије, под командом маршала Толбухина. Вођене су тешке борбе јер је овде било рударско место и јако упориште немачких снага, један од јачих гарнизона у овом крају. Наша земља је имала два антифашистичка покрета и сваки је дао допринос борби и има своје место у историји. Они су гинули да би ми данас живели у слободи. Слава им и вечна захвалност, истакао је Станојловић.

Потом су венце положили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, председник Месне заједнице Село Костолац Љубиша Станојловић и одборник Небојша Станојловић.