2019-10-28T10:21:32+01:00 23. октобра, 2019. 21:15 |

Костолчани у протестној шетњи због депоније смећа

Због дима који се шири са депоније смећа која са повременим прекидима гори неколико месеци уназад, Костолчани су се у 18 сати окупили на другом протестном скупу на платоу испред спортске хале, одакле су се упутили у шетњу улицама града.

Грађанима су се обратили Милан Цековић, Петар Радосављевић, Александар Радојевић и Бoрислав Николић. Том приликом је указано и на то да је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски у писаној форми изложио план за решавање проблема депоније, која се налази на раскрсници ка Старом Костолцу.

Подсећамо да је председнику Градске општине приликом првог протеста, организованог у понедељак, предата петиција са захтевом да се спречи еколошка катастрофа. У петицији која је такође упућена Инспекцији за заштиту животне средине, Агенцији за заштиту животне средине и градоначелнику Пожаревца, између осталог се наводи: „Овде морате да станете, заборавите на политику и посматрате много шире наше захтеве и то да кроз очајничке покушаје желимо да водимо нормалан живот, јер сви ми имамо право на то. Не желимо да живимо у „гасној комори“.“ Иначе, ауторка петиције је васпитачица Нада Рајичић.

Милан Цековић је истакао да се овим окупљањем и грађанском шетњом шаље порука да би Костолац требало да буде огледало свих нас, те да је део грађанске свести реаговање на елементарне проблеме који немају никакве везе ни са једном политиком:

– Искрена ми је жеља да план који је доставио председник Крстаноски буде остварен. Четири месеца уназад имамо проблем са оближњом депонијом смећа која угрожава елементарне животне услове. Тражимо оперативно организовање локалне самоуправе. Данас смо добили одговоре од председника Градске општине Костолац и поставили их на страницу Удружења „Подстрек“, мој лични фејсбук профил и залепили на улазна врата спортске хале, тако да буду свима доступни. У одговорима се ситуација не негира,  изложен је план за решавање и тражи се разумевање за рокове за реализацију, истакао је Цековић.

Петар Радосављевић је поставио питање има ли нечег битнијег од воде и ваздуха, и додао:

– Ово је елементарно животно питање које мора бити решено и у којем је логично да се сви сложимо. На овај начин показујемо да је Костолац „жив“ и грађани свесни својих права.

Александар Радојевић је нагласио да је ово борба за чист ваздух, и наставио:

– Дим који се шири са депоније смећа никога неће заобићи. Неопходно је систематско и трајно решење. Колико знам, започети су радови. Добио сам информацију да се тамо налази механизација, а од председника Градске општине смо добили јасан и опширан одговор са конкретним временским терминима. Реч је и проблему који угрожава здравље свих људи, сваког детета, тако да та чињеница брише све евентуалне разлике.

Бoрислав Николић је указао на важност грађанске свести о учешћу у градњи бољитка сопствене друштвене заједнице, упутивши том приликом критику својим вршњацима на слабом одзиву на овом протесту.

Иначе, организатори окупљања су Удружење „Стоић Подстрек“, „Покрет за цара“ и грађани.