2018-04-18T17:59:29+02:00 18. априла, 2018. 17:59 |

Костолчанима признање „Нишког реда змаја“

НА ФЕСТИВАЛУ ФАНТАСТИКЕ „ТОЛКИНИШ 2018″ У НИШУ

 

Љубитељи фантастике из Костолца на Фестивалу фантастике „ТолкиНиш 2018“ у Нишу

Љубитељи фантастике из Костолца, који се окупљају у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, добитници су повеље „Нишког реда змаја“. У питању је признање за изузетан допринос фантастици, које додељују организатори Фестивала фантастике „ТолкиНиш 2018“, Удружење љубитеља фантастике „Ордо Дракониш“ и Нишки културни центар.

Испред костолчког Клуба љубитеља фантастике повељу је примила је Рената Минић, након чега су костолачке библиотекарке, на посебно приређеној трибини, представиле свој рад, Библиотеку и пренеле поздраве из Костолца и Пожаревца. 

Признање организатора Фестивала фантастике примила Рената Минић

Иначе, Фестивал фантастике „ТолкиНиш 2018″ је од 14. до 15. априла, окупио велики број писаца, филмских стваралаца, стрип – цртача, удружења и љубитеља фантастике из целе Србије и региона.

Фестивал је отворио фронтмент групе „Orthodox Celts“, Аца Селтик. Организатори су приредили богат програм, који је обухватио бројне креативне радионице, трибине, предавања, базар фантастике, као и играње друштвених игара у Гоблин кутку и пројекције филмова изненађења на крају сваког дана.

У току првог дана фестивала посетиоци су могли да присуствују бројним радионицама и предавањима, међу којима су разговор са Гораном Скробоњом и Александром Тешићем, затим разговору са неким од писаца издавачких кућа Отворена књига, Порталибрис и Орфелин, потписивању књига и сликању, као и предавањима „Митолошке паралеле у Силмарилиону“ Марка Васића и „200 година Франкенстајна“ др Дејана Огњановића и д.в директора НКЦ-а Срђана Савића.

Други дан фестивала фантастике „ТолкиНиш“ такође је почео креативним радионицама – Мала стрипска радионица Владимира Весовића и радионицом израде чаробних штапића и шешира, коју је водила Љубица Долашевић из удружења Валинор.

Свој серијал књига Северна капија представио је млади аутор Данијел Јовановић, затим Лела Стојановић, је представила књиге Весела вештица Ника, а одржано је и предавања „Изгубљене приче и рана предања из Силмарилиона“ Марка Васића, као и предавање посвећено серијалу Харрy Поттер, под називом „Путовање Хогвортс Експресом“, на коме су учествовали Дарко Станковић, новинар и председник Удружења „Ордо Дракониш“, и блогерка Снежана „BookWitch“.