Возило и опрему у вредности од скоро 6 милиона динара купио Град Пожаревац

Град Пожаревац је за потребе Дома здравља у Костолцу обезбедио ново савремено санитетско возило марке Опел Виваро 1,6 Д и ЕКГ. Вредност возила је 4,9 милиона динара, а ЕКГ апарата 864.000 динара.

Тим поводом су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Града Бојан Илић и директор Дома здравља Пожаревац др Драган Ракић, са замеником Златаном Костићем, обишли костолачки Дом здравља и о потребама ове Радне јединице разговарали да руководиоцем др Борком Шутовић.

Градоначелник Спасовић је нагласио да ће Град наставити да издваја новац из буџета за савремену медицинску опрему, и додао:

– То је наш задатак и обавеза. У последње три године из градског буџета се издвајају значајна средства за побољшање техничке опремљеноти нашег здравства, али наш је циљ да та средства буду све већа.

Санитетско возило марке Опел Виваро 1,6 Д, намењено је за ургентно збрињавање и хитан превоз пацијената до болнице. Како наводе у Дому здарвља, возило осим стандардне, додатне и основне опреме по стандардима за санитете, возило поседује и дефибрилатор, ЕКГ апарат, реанимациони сет, цервикалене крагне (крагна намењена за имобилизацију вратних пршљенова), носило за политрауме, зидни мерач крвног притиска, спинална даска и удлаге.

Приликом примопредаје возила и ЕКГ апарата, директор Дома здравља др Ракић захвалио се представницима града Пожаревца на средствима која су издвојена за потребе ове установе, и додао:

– Реч је о савременом санитетском возилу које је опремљено за пружање свих услуга и брзо предузимање мера од важности за здравље пацијента. Уређаји којима је возило опремљено представљају савремена медицинска средства која су намењена за пружање хитне медициске помоћи у теренским условима и у складу су са највишим медицинским стандардима. Тиме ће рад лекара на терену бити знатно ефикаснији.

 

 

 

Дванаестоканални ЕКГ апарат швајцарског произвођача „SCHILLER“, налази се у Хитној служби у Костолцу.
Осим основне намене, а то је снимање електричне активности срца током одређеног периода, као и осталих уобичајних карактеристика за висококвалитетне медицинске уређаје, овај апарат има опције за локализацију оклузије у коронарној артерији (зачепљење артерије), као и опцију давања лекару предлога о даљем третману са препоруком терапије пацијенту, опцију аутоматске анализе снимљених сегмената и детекцију промена у деполаризација миокарада, која омогућава лекару рану и поуздану детекцију и мониторинг акутног коронарног синдрома.

– У функцију је стављен и нови, савремени  дванаестоканални ЕКГ Апарат Швајцарског произвођача „SCHILLER“, који ће омогућити да се лакше препознају пацијенти са коронарним инсуфицијенцијама и да се брже реагују у процесу лечења. Заиста је драгоцено дијагностичко средство код пацијената са срчаним обољењима, истакао је др Ракић.

Проблем недостатка лекара није заобишао ни ову здравствену установу. Директор Дома здравља др Драган Ракић, истиче да је у децембру 2015. године, када је именован на дужност директора, затекао 110 активних лекара, док их је сада 62.

На то је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао да је локална самоуправа активно укључена како у проблематику опремања тако и питање решавања недостатка кадра, с обзиром на то да Град Пожаревац из буџета плаћа шест лекара Дома здравља, и додао:

 

 

– Локална самоуправа ће учинити све што је могуће како бисмо утицали на то да се промени став надлежног Министарства здравља о кадровском плану за територију града Пожаревца. Мишљења смо да нису сагледане све чињенице које су од важности приликом формирања кардовског плана. Такође се надамо да ће се између осталог и предстојећом реорганизацијом у Дому здравља Пожаревац делимично решити проблем мањка лекара.

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content