2021-11-08T14:33:06+01:00 8. новембра, 2021. 09:18 |

Ковчежић крцат народним благом

ПРОМОВИСАНА КЊИГА БОРЕ ВАСИЋА „ВИНОГРАДИ СУЗЕ ЛИЈУ“

Др Мирољуб Манојловић и Бора Васић  са медијатором промоције Владом Винкићем

Звуцима „Свиленог конца“ који су у петак 5. новембра оплеменили простор ресторана „Ђерам“ у Братинцу, саткане су прве нити скупа на коме је представљена књига „Виногради сузе лију“ пожаревачког публицисте и новинара Боре Васића, јединствено и драгоцено дело посвећено народној музици.

О књизи, актерима и аутору  говорили су историчар др Мирољуб Манојловић,  виолиниста, Новица Стојмировић, новинар Слободан Васић  и аутор.

„Виногради сузе лију“, како је истакао историчар Манојловић, je својеврстан алманах народне музике настао полувековним ауторовим  бављењем овом тематиком кроз који су сачуване од заборава познате и непознате чињеница из стваралаштва и живота близу осамдесет текстописаца, композитора, музичара, вокалних солиста и инструменталиста нашег краја који су неговали музичко богатство и остављали сопствени траг у области која им је заувек обележила каријере и животе.

Назив књиге заправо је стих песме „Тужно ветри гором вију“ и стављен је у први план 1985. године када је Бора Васић написао текст за музичку ревију „Сабор“ о рушењу родне куће Властимира Павловића у родном Царевцу.

„Виногради“ ницали кроз „Реч народа“

Пар година узастопно, део прича обједињених у књизи Виногради сузе лију“, Бора Васић је кроз фељтон „Златни акорди народне музике“ из броја у број објављивао у недељнику „Реч народа“.

 

     Бора Васић

Васић је новинарску и публицистичку каријеру започео 1971. године као сарадник емисије Радио Београда „Аутобус у пола шест“, а кроз небројене натписе и репортаже у „ТВ Ревији“ „ТВ Новостима“, „Мелосу“ „Сабору“, „Сат телевизији“… оставио неизбрисив траг о музичким ствараоцима простора некадашње Југославије. Као аутор више од 200 текстова који су се нашли на носачима звука, Бора Васић се деценијама дружио и делио добро и зло многих стваралаца компоноване и новокомпоноване народне музике.

– Много ми значи богата архива из тог времена, разговори са задужбинарима народног мелоса, њиховим наследницима, фамилијом, пријатељима и сарадницима свих ових година, што је била полазна основа да се кренем путем на чијем крају је књига која је вечерас пред вама, нагласио је Васић.

Промоцију су одабраним мелодијама  употпунили виолином  Новица Стојмировић, руководилац Народног оркестра „Сербиа“ и хармоникама Драган Боцукић и Зоран Пауновић, унук прослављеног фрулаша Тихомира Тихе Пауновића.

Као издавачи, књигу заједнички потписују „Ситограф РМ“ Пожаревац и Народна библиотека „Вук Караџић“ Велико Градиште.

Р.Н.

Фото:В.Милић

ОПШИРНИЈЕ У НЕДЕЉНИКУ РЕЧ НАРОДА 9. НОВЕМБРА