2020-11-24T13:55:16+01:00 24. новембра, 2020. 13:35 |

Ковид болница Пожаревац: Заузета сва кисеонична места и респиратори

У ковид болници у Пожаревцу тренутно је на лечењу 187 пацијената са симптомима коронавируса, од којих је само осам из других средина, а остали су из Браничевског округа. Инфекција је потврђена код више од 100 пацијента. Просек година креће се између 30 и 80.

Притисак на болницу  рапидно расте, током јучерашњег дана имали смо 16 пријема,а током викенда је тај број био далеко већи.

На респиратору је тренутно седам пацијената, док је 10 на неинвазивној вентилацији. Додатни кисеоник прима око 90  пацијената што је тренутни болнички максимум.

-Клиничка слика је врло тешка и пацијенти нам долазе већ у врло тешком стању.  Нажалост, током јучерашњег дана преминула су три пацијента старости од 56 до 58 година, код којих је коронавирус био потврђен, саопштавају из Болнице.

Тренутно је инфекција потврђена код 38 запослених у Општој болници Пожаревац, од којих је троје на болничком лечењу.

Из  болнице кажу да је ситуација најтежа од почетка епидемије.

– Наши капацитети су попуњени, због тешког стања пацијената онемогућени смо да их отпуштамо, па самим тим је ограничен и пријем. Зато смо у ситуацији да хоспитализујемо само пацијенте са најтежом клиничком сликом. Поред тога немамо више ни слободних кисеоничних места, нити респиратора. Ако се настави оволики притисак на болницу, осим што нема места, грађане неће имати ни ко да лечи јер осим 38 позитивних запослених, велики број лекара и медицинских сестара налази се у кућној изолацији чекајући контролне тестове. Тачније, тренутно због болести или контаката са оболелима не ради 30 лекара, 105 медицинских сестара и техничара и 17 немедицинских радника. Укупно 152 запослена су ван строја Преостало особље је на ивици снаге и улажу огроман напор и труд да ситуацију држе под контролом., наглашавају из болнице.

Апелује се на грађане да покушају да разумеју ситуацију у којој се налази болница, али и здравствени систем уопште, као и да буду максимално опрезни према свом и здрављу и животу својих ближњих.